Siseministeerium ei toeta metalli kokkuostu täiendavat piiramist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaablijäätmed metalli kokkuostus.
Kaablijäätmed metalli kokkuostus. Foto: Sille Annuk

Siseministeerium ei pea vajalikuks seada mobiilsideoperaatorite ettepanekul metalli kokkuostule täiendavaid piiranguid.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja Priit Heinsoo ütles BNSile, et ministeeriumi hinnangul on õiguslik regulatsioon metalli kokkuostu piirangute osas ja metallijäätmete käitlejate tegevuse üle järelevalve teostamisel piisav.

«Metallivarguste ennetamise üheks meetmeks saab olla senisest veelgi tõhusam järelevalve,» ütles Heinsoo. «Kuna metallivargused on politsei menetluspädevuses, siis on politsei võtnud initsiatiivi, et korraldada tõhusamat koostööd metalli kokkuostu üle järelevalve pädevust omavate keskkonnainspektsiooni ja kohalike omavalitsustega. Usume, et koostöös tehtav tõhusam järelevalve suurendab vahelejäämise riski ning vähendab vargusi.»

Mobiilioperaatorid EMT, Elisa ja Tele2 saatsid kuu aja eest siseministeeriumile pöördumise, milles palusid hüppeliselt tõusnud kaablivarguste tõttu seaduste karmistamist ja metalli kokkuostjate üle järelvalve tõhustamist.

Tele2 väitel tuli neil talvel teha politseisse 16 avaldust kaablivarguste kohta varasema paari-kolme asemel. Elisa kaableid varastati 2009. ja 2010. aastal kahel korral aastas, mullu oli aga kaablivargusi 15 ja selle aasta kolme kuu jooksul juba 20. EMT andmetel on sellel aastal tugijaamadest kaableid varastatud kümnel korral.

Seaduste kohaselt tuleb metalliost registreerida ja vanametalli eest ei tohi maksta sularahas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles