Taiwan tahaks Eestisse raha paigutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chung-Yu Wang
Chung-Yu Wang Foto: Erakogu

Sel nädalal Eestit väisanud Taiwani äridelegatsioon tuli Eestisse Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni (LTA) kutsel ja tutvus siinsete investeerimisvõimaluste ja logistiliste eelistega.
 

Sel nädalal Eestit väisanud Taiwani äridelegatsioon tuli Eestisse Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni (LTA) kutsel ja tutvus siinsete investeerimisvõimaluste ja logistiliste eelistega.

Visiit oli järg 2011. aastal novembris Taipeis toimunud esimesele Eesti-Taiwani Ärifoorumile.

11. novembril 2011 toimunud esimene Eest-Taiwani Ärifoorum on Taiwani delegatsiooni juhi Chung-Yu Wangi sõnul märgilise tähendusega, kuna sellel kuupäeval täpselt kl 11:11 esitas LTA juht Andres Valgerist Wangile kutse külastada Eestit ja tulla tutvuma siinsete koostöövõimalustega.

Hiina kalendri järgi on 11.11.11 sajandi kõige edukam päev, mis andis hea enda visiidi planeerimiseks. Hiina numeroloogias peetakse number ühte iseseisvuse ja juhtimise sümboliks, Feng Shui järgi on number üks õnne ja edu sümbol.

Eestit külastava delegatsiooni eesmärk on tutvuda investeerimisvõimalustega ja logistilistiliste eelistega, et võimaluse korral kasutada Eestit sisenemiseks EL ja ka Venemaa turule.

ELi riikidest on viimastel aastatel Taiwani investeeringute saajad Holland, Inglismaa ja Prantsusmaa. Taiwani Majandusministeeriumi Rahvusvahelise koostöö osakonna direktori I-Min Tongi sõnul on neil huvi ELi uute liikmesmaade maade vastu, mida Taiwani firmad saaksid kasutada hüppelauana ELi turgudele. Näiteks, et Tšehhi on saanud peale liitumist ELiga enam Taiwani investeeringuid kui Saksamaa.

LTA juhi Andres Valgeristi sõnul on Eestisse investeerimisvõimalused teiste naaberriikidega võrreldes väga soodsad ja seetõttu kutsusimegi Taiwani kolleegid meie tingimustega tutvuma.

Tongi sõnul näevad nad suurt potentsiaali Eestiga koostöö osas. «Kuna Kesk- ja Ida-Euroopast on saanud üks kiiremini arenev turg meie jaoks, siis on Taiwani valitsus võtnud eesmärgiks igati soosida ja aidata erasektori investeeringuid teie piirkonda,» sõnas Tong Muugal peetud Ärifoorumil.

Taiwani majandusareng baseerub pigem väike-ja keskmistele kui suurettevõtetele. Euroopas tuntakse näiteks hästi Korea ettevõtteid, Taiwani ettevõtteid peale Aceri teatakse aga väga vähe. Samas on maalima IKT riistvaratootjate top-250 hulgas 19 Taiwani firmat.

Taiwan on maailma juhtiv tootjamaa nii IKT riistvara (ICT hardware) kui ka uuringute ja arengu sektoris. Lisaks on Taiwan maailmas eririnnas ka R&D sektori patentide osas – 300 patenti iga miljoni elaniku kohta, mis enam kui näiteks Jaapanis ja USAs.

Tänu valitsuse poliitikale on saanud just väike- ja keskmise suurusega ettevõtetest Taiwani majandusarengu, sotsiaalse stabiilsuse ja töökohtade loomise selgroog. Tong’i sõnul on 98 protsenti loodud ettevõtetest on väike- ja keskmise suurusega ettevõtted, mis annavad turul tööd 78 protsendile inimestest.

«Oleme seda maailmas edukat mudelit hea meelega valmis Eesti kogemuste ja know-how'ga jagama,» rääkis Tong.

Majanduslik problemaatika on Taiwanil olnud kogu aeg seotud poliitilise ja sümboolse konkurentsiga Hiinaga. Pretendeeritakse ju sisuliselt ühe riigi nimele ja pärandile. CIECA (Chinese International Economic Cooperation Association-Hiina rahvusvahelise majanduskoostöö organisatsiooni) juhi Wangi sõnul on viimasel ajal konkurents asendunud koostööga ning pakutakse Euroopa firmadele võimalust vallutada Aasia ja Hiina turgu just Taiwani kaudu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles