Briti Lordide Koda: Saksamaa peab tõstma kaitsekulutusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bundeswehri sõdur.
Bundeswehri sõdur. Foto: SCANPIX

Saksamaa peab kulutama rohkem kaitsele, et täita USA kulukärbetest tekkiv auk Euroopas, ütlevad Briti aadlikud.

Lordide Koja ELi asjade komitee kutsub blokki üles kulutama rohkem oma relvajõududele, väites, et USA keskendumine Aasia ja Vaikse ookeani regioonile peaks mõjuma liikmesriikidele kui «häirekella helin».

Aadlikud lisasid, et see eeldab suuremat panust Saksamaalt, mis on regiooni suurim majandus, kuid kulutab kaitsele suhteliselt vähe.

Komitee eilses avalduses seisab: «Kuigi Saksamaa on Euroopa majanduse jõujaam ja neil on absoluutses mõttes suur kaitse-eelarve, ei anna Saksamaa sõjalistes operatsioonides oma suurusele vastavat panust.»

Komitee esimees lord Teverson ütles: «Ameerika on teinud selgeks, et mis kaitsetegevusse puutub, siis ei ole Euroopa nende jaoks enam võtmelise tähtsusega prioriteet. Kui Ameerika vaatab mujale, on ELil aeg võtta vastu väljakutse – tagada olukord, kus Euroopa oleks ka edaspidi korralikult kaitstud.»

Saksamaa ei ole tahtnud pärast Teise maailmasõja lõppu kulutada kaitsele suurt protsenti rahvatulust. Mullu kulutas Saksamaa oma relvajõududele 1,3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust – alla 2 protsendi, mida nõuab NATO.

Suurtest majandustest kulutab kaitsele protsentuaalselt vähem vaid Jaapan.

Komitee, kus on ka sõja üle elanud liikmeid nagu lord Dykes ja lord Hannay, ütles: «Me mõistame, et Saksamaal mängivad sõjaliste kulutuste puhul suurt rolli ajaloolised ja kultuurilised vastuväited, kuid väidame, et nendest tuleb üle saada, kui Euroopa soovib efektiivset julgeoleku- ja kaitsepoliitikat.»

Läinud kümnendil jäid Euroopa kaitsekulutused enam-vähem samaks, samal ajal kui Hiina kasvatas oma eelarvet 189 protsenti, Aasia tervikuna aga 60 protsenti.

Viimastel aastatel on ELi liikmesriigid hakanud tegema teravaid kärpeid – globaalse majanduslanguse järellainetuses.

Saksa rahvusvahelise julgeoleku instituudi uurija Christian Moellingi hinnangul on Euroopa riigid paari viimase aastaga kärpinud oma eelarveid 8-30 protsenti.

ELi riikidel on leping teostada ühiselt humanitaar-, rahukaitse- ja stabiliseerimismissioone. Komitee hinnangul nõrgeneb ELi võime seda lepet ellu rakendada, kui Saksamaa rohkem kulutama ei hakka.

Lordid rõhutasid et Euroopa riigid ei suutnud anda oma täit panust NATO poolt juhitud Liibüa missioonis. Endise Briti valitsuse julgeolekunõuniku söör Peter Rickettsi sõnutsi lõppesid seal kõikidel riikidel peale Britannia üsna ruttu relvad otsa.

Lord Teverson ütles: «Kui ELi riigid tahaksid Euroopa kaitsevõime parandamiseks midagi ühiselt ära teha, siis tuleb panna paika strateegiline plaan ühistegevuseks ja vägede koordineeritud paigutamiseks positsioonidele.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles