Parts palkas Pentusega vaidlema kallid advokaadid

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Peeter Langovits

Kui taastuvenergia tootjaid kaitseb Eesti üks mõjukamaid advokaate, endine õiguskantsler Allar Jõks, siis majandusministeerium palkas Brüsseli advokaadibüroo.


Kuigi lepingu täpne hind on teadmata, on Brüsseli advokaatide vähim tunnitasu umbes kolm korda nii suur, kui Tallinnas tegutsevad asjatundjad küsivad. Postimeest nõustanud allikas märkis, et riigiabi teemaga tegelevad Brüsseli advokaadid küsivad 500–1500 eurot tunnis.

Majandusministeeriumi asekantsler Ando Leppiman ütles, et ministeerium palkas Brüsseli büroo, paludes neil hinnata, kas Eesti rohelise elektri toetused vajavad riigiabi luba.

Erinevad tõlgendused

Leppiman kinnitas, et ministeerium andis neutraalse ülesande. Tema sõnul toetasid Belgia advokaadid, kel suurem kogemus lobitöös Euroopa Komisjoni juures, ministeeriumi arvamust, et sellisel kujul rohelise elektri toetustega jätkata ei saa.

Postimehe allikas väitis, et taastuvenergiafirmade advokaadid on aga Brüsseli advokaatide seisukohta vastupidiselt tõlgendanud.

Leppiman kinnitas, et ministeerium jätkab konsultatsioone rohelise elektri toetusskeemi muutmiseks. Ministeerium sooviks toetusi vähendada, kuid tootjad pole sellega nõus. Taastuvenergia tootjaid toetab ka keskkonnaminister Keit Pentus.

Leppiman ütles, et toetused vajavad Euroopa Komisjoni riigiabi luba 2013. aasta algusest, kui elektriturg avaneb täielikult.

Praegu menetleb Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraat Ragn Sellsi ja Kunda tsemenditehase kaebust, mille kohaselt prügielektrile mõeldud toetused rikuvad vaba konkurentsi.

Majandusministeeriumi hinnangul tähendab see, et kogu taastuvenergia toetusskeem vajab riigiabi luba. Allar Jõks on aga öelnud, et rohelise elektri tootmist toetatakse kõikjal Euroopas.

«Arvestades, kui eripalgelised on toetussüsteemid ELis, ei ole põhjust väita, et Eesti toetuste skeem kvalifitseerub lubamatuks riigiabiks ülekompenseerimise tõttu,» märkis Jõks.

Telliti uus analüüs

Majandusministeerium on tellinud konkurentsiametilt ka uue analüüsi taastuvenergiatootjate kapitali tootlikkuse kohta.

Seni on olnud toetuste najal liiga kõrgeks paisunud kapitali tootlikkus peamine argument, miks Parts soovib toetusi kärpida.

Taastuvenergia koja PWC-lt tellitud analüüsi järgi oli 2010. aastal taastuvenergia ettevõtete kapitali tootlikkus kuni 17 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles