Lendav auto New Yorgi autonäitusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transition lennurajalt õhku tõusmas.
Transition lennurajalt õhku tõusmas. Foto: SCANPIX

USA firma Terrafugia tõi New Yorgi tänavusele autonäitusele lendava auto, mis on saanud sõiduloa nii lennunduse administratsioonilt kui ka Ameerika maanteeametilt.

Terrafugia asepresident Cliff Allen rääkis BBC-le, et see on esimene tänavasõidukõlblik lennuk, millele võimud on andnud liiklemiseks loa. Transitioni-nimelises sõidukis on kaks istekohta, kokkupandavad tiivad ja neli ratast. Loodetavasti saab seda osta tuleval aastal, oodatav hind on ligi 280 000 dollarit.

Föderaalne lennunduse assotsiatsioon on praegu Transitionile andnud loa teha testlende Ameerika Ühendriikide õhuruumis. Firma loodab, et sõiduk saab sportlennuki litsentsi. Esimene edukas testlend oli sõidukil märtsis Kanadas Montreali lähistel asuval lennuväljal. Sõiduk püsis õhus kaheksa minutit.

Terrafugia insener Samuel Schwegart rääkis, et lennumasin ei saa õhkutõusmisel nina püsti ajada ja toetuda vaid tagumistele ratastele nagu tavaline lennuk, sest sõiduk peab olema stabiilne ka maanteel.

Schwegart ütles, et sõidukil peab paranema kiirendus, et saavutada õhkutõusmiseks vajalik kiirus. Samuti on probleeme raske sõiduki maandumisega. Esimene maandumine oli küllaltki keeruline, kuid inseneri sõnul ei olnud tagajärjed siiski murettekitavad.

Parkida saab sõidukit tavalises garaažis, kuid õhkutõusmiseks on vaja 520-meetrist lennurada. Samuti saab masinat tankida tavalises bensiinijaamas.

Firma teatel pole stardi ja maandumiskoha leidmine probleem, sest Ühendriikides on 5000 riiklikku ja 5000 eralennuvälja. Viimased on küll pahatihti siledamad heinamaad.

Terrafugialt on tellitud juba 100 lendavat autot, mis tähendab, et Massachu­settsis Woburnis asuval tehasel on tööd kaheks-kolmeks aastaks. Esialgu püüdis firma sõidukit müüa pilootidele, kuid praeguseks on sihikule võetud lennunduse taustata inimesed.

Masina lennukaugus on 1035 kilomeetrit. Sellega võiks teha rahvusvahelisi lende, kuid esialgu lubatakse sel liikuda vaid Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles