Kuidas Apple erinevate skeemide abil maksudest hoidub

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple Store.
Apple Store. Foto: SCANPIX

Apple’i leidlikud lahendused ei too ettevõttele tulu mitte ainult tootearenduse vallas, vaid ka makstavatelt maksudelt kokku hoitavatelt hiigelsummadelt.

Arusaadavalt üritavad kõik ettevõtted makse minimeerida, tehnoloogiafirmadele on see aga lihtsam, kuna nende poolt pakutavaid tooteid saab osta ja müüa ükskõik kus maailmas, olenemata nende loomis- või arenduspaigast, kirjutab Business Insider.

Eelmisel aastal maksis Apple 34 miljardilt dollarilt teenitud tulult 3,3 miljardit dollarit makse, ehk ettevõtte globaalne maksumäär oli vaid 9,8 protsenti. Võrreldes näiteks Wal-Martiga, teise USAs baseeruva suurkorporatsiooniga, mis oli sunnitud 24 protsenti oma tuludest maksudeks loovutama, on Apple olnud väga edukas, säästes maksudelt ühe uuringu järgi ainuüksi USAs 2,4 miljardit dollarit.

Kuigi enamus arendus-ja juhtimistegevusest toimub ettevõttel USAs on Apple on erinevaid viise, kuidas 70 protsenti oma tuludest väljaspoole USAd jaotada. Kuna California osariigis on korporatsioonimaksu määraks 8,84 protsenti, on Apple loonud eraldiseisva kasumikogumise ja -jaotamise üksuse Nevada osariiki, kus korporatsioonimaksud puuduvad. Samas saab Apple California osariigilt maksusoodustusi, kuna annab panuse «uuringutesse ja arengusse», olles sel viisil alates 1996. aastast kokku hoidnud üle 400 miljoni dollari.

Rahvusvaheliselt on Apple aga leiutanud maksudest hoidumise skeemi mida tuntakse nime all  «Double Irish With A Dutch Sandwich», seda kasutavad nüüdseks ka sajad teised ettevõtted. Skeemi abil suunatakse USAs loodud leiutistelt ja patentidelt teenitav kasum läbi Iirimaa ja Hollandi Kariibi mere saarte maksuparadiisi.

Nutikaks lahenduseks on ka kõrgete maksudega riikide müügiinimeste palkamine madalate maksudega riigis asuva allettevõtte poolt, seega näiteks saavad Apple tooteid Saksamaal müüa Apple’i Singapuri allüksuse volitatud esindaja poolt palgatud müügiinimesed, ehk Saksamaal tehtud müügid maksustatakse madalate Singapuri määradega.

Läbi interneti pakutavad teenused on samuti kolitud sinna kus seda on kasulikum teha  - näiteks toimuvad paljud iTunesis tehtavad müügid õiguslikult hoopis Luksemburgis, kuna see kääbusriik annab  soodustusi firmadele, kes seda ülekannete tegemiseks kasutavad, sellega hoidutakse jällegi näiteks USA ja Prantsusmaa kõrgetest maksudest.

Analoogseid erinevate riikide maksuametitele peavalu valmistavaid skeeme on veel mitmeid, kõik nad on legaalsed ja leidnud üle maailma erinevate ettevõtete poolt ka järgimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles