Lõviosa rohelisest elektrist tuleb põlevkiviahjust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvi tunneb end Narva Elektrijaamade energiaplokis olevat üsna keskkonnasõbralikus miljöös – sealt peaks tänavu tulema 40 protsenti Eesti rohelisest elektrist.
Tuvi tunneb end Narva Elektrijaamade energiaplokis olevat üsna keskkonnasõbralikus miljöös – sealt peaks tänavu tulema 40 protsenti Eesti rohelisest elektrist. Foto: Raigo Pajula

Juhan Parts tahab toetuse maksmist Narva põlevkivijaamale pikendada, Keit Pentus sõdib sellele vastu.

Eesti Energia konkurentidest taastuvenergia tootjaid ärritab, et suur osa rohelisest elektrist tuleb Narva Elektrijaamade ühest põlevkivikatlast. Energiafirmal valmis kütuse laadimise süsteem, mis lubas selle aasta algul kasvatada hakkpuidu osakaalu uues katlas ligi pooleni kütuse hulgast.


Elering prognoosis, et tõhusal koostootmisel ja taastuvaist allikaist toodetakse tänavu 1455 GWh elektrit. Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik ütles, et firma soovib Narva jaamades toota tänavu umbes 600 GWh rohelist elektrit. Pisut enam kui 40 protsenti Eesti rohelisest elektrist tuleks seega põlevkivikatlast.

Madal kasutegur

Praeguse seaduse järgi saab Eesti Energia hakkpuidu toetust selle aasta lõpuni, majandusministeerium sooviks, et tähtaega pikendataks, kuid taastuvenergia tootjate ja keskkonnaminister Keit Pentuse arvates tuleks põlevkiviahjude toetamine sellisel kujul lõpetada.

«Meie ettepanek on lõpetada taastuvenergia toetuse nime all Narva madala efektiivsusega koostootmisjaama põlevkivikatlas puidu põletamisele toetuse maksmine,» kommenteeris Pentus. «See ei eelda isegi seadusemuudatust, oleks tehtav majandusministri määruse muutmisega ja annaks tarbijale kohe kaks protsenti väiksema elektriarve.»

Pentuse hinnangul peaks Eesti loobuma keskkonda saastavast põlevkivienergeetikast ja asendama selle taastuvaist allikaist toodetuga.

Pentus viitas majandusministri määrusele, mis sätestab katla kasuteguri. Kuna Parts on selle määranud suhteliselt madalana (40 protsenti), siis kvalifitseerubki Eesti Energia põlevkivijaam toetusele. Madalale viidud kasuteguri määr aita­b saada suuremat toetust ka näiteks Fortumi Pärnu jaamale.

«Partsi esitatud taastuvenergia toetuste eelnõu on ju silmamoondustrikk,» kommenteeris investoreid esindava taastuvenergia koja juht Rene Tammist. «Ühelt poolt vähendatakse erainvestoritele toetusi, samas kui Narva elektrijaamadele toetusi hüppeliselt suurendatakse. Ning kulu jäetakse ka edaspidi tarbija maksta.»

Selle aasta esimeses kvartalis sai Eesti Energia 7,84 miljonit eurot hakkpuidu põletamise toetust. Seda on ligi neli korda enam kui mullu samal perioodil. Majandusministeeriumi asekantsler Ando Leppiman ütles, et ministeeriumi arvates on mõistlik toetada Narva jaamades hakkpuidu põletamist ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles