Euroala väikeettevõtetele ei taheta laenu anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) hoiatas, et euroala väike- ja keskettevõtete ligipääs krediidile on «oluliselt halvenenud» – järjekordne märk sellest, et pankadele antud pikaajalised sooduslaenud ei ole veel regiooni majandusväljavaateid parandanud.

Kõikjal eurotsoonis, Saksamaa välja arvatud, on väiksematel ettevõtetel olnud raskem pangakrediiti saada, näitas EKP viimane, reedel avaldatud uuring.

Eriti raske on Kreeka, Iirimaa ja Portugali firmade olukord.

Uuringu tulemuste taustafooni moodustavad mitmed tagasilöögid euroala kasvuväljavaadetes.

Esmaspäeval osutasid ostujuhtide indeksid sellele, et euroala on tänavu langenud sügavamasse majanduslangusse; neljapäeval kandis Euroopa Komisjon ette, et eurotsooni majandusmeeleolu indikaator oli aprillis järsult langenud, pühkides ära varasemad edusammud.

EKP oli majandusaktiivsuse nõrkusest rabatud ning pangapresident Mario Draghi tõmbas lõppeval nädalal märgatavalt tagasi prognoose kasvu peatsest «järkjärgulisest» taastumisest.

Detsembris ja veebruaris süstis EKP euroala finantssüsteemi kokku 1 triljoni euro väärtuses 3-aastaseid laenusid, lootes, et see võimaldab pankadel jätkata laenuandmist erasektorile.

EKP väidab nüüd ilmselt, et nende meedete mõju ei ole lihtsalt veel pärale jõudnud.

7500 väike- ja keskettevõtet puudutanud uuring viidi läbi 29. veebruarist 29. märtsini, kuid küsitlused katsid kuut kuud alates oktoobrist – mil eurokriis oli haripunktis.

Kokkuvõttes näitas ülevaade «eurotsooni väike- ja keskettevõtete laenuvõimaluste olulist halvenemist», ütles EKP. Laenuvõimaluste halvenemisest teatanud ettevõtete osakaal kasvas 20 protsendini – võrreldes eelneva uuringu 14 protsendiga (mis puudutas 2011. aasta esimest poolt).

Halvenemises süüdistati peamiselt üldist majandusväljavaadet, kuid firmad kurtsid ka pankade vastumeelsuse üle laenu anda.

Väljastatud laenude näitajad langesid tasemetele, mida viimati nähti vahetult pärast investeerimispanga Lehman Brothersi kokkuvarisemist aastal 2008.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles