Saku õlletehase juht: aktsiisi tõstetakse eelarveaukude täitmiseks

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kastein
Margus Kastein Foto: Peeter Langovits

Saku õlletehase juht Margus Kastein saatis meediale kurja kirja, kus kutsub rahandusministeeriumit üles nimetama aktsiisitõusu tegelikuks põhjuseks vajaduse lappida eelarveauke.

«Rahandusministeerium peaks nimetama asju nende õigete nimedega. Alkoholiaktsiisi tõstetakse selleks, et täita eelarveauke. Kui üldiselt hinnad tõusevad, siis ei ole põhjust arvata, et alkohol suhteliselt odavneks ka ilma riigipoolse aktsiiside kallale minekuta. Halb üllatus ilmselt kõigile on veel see, et rahandusministeerium näeb seega ette, et üldine hinnatõus Eestis saab järgmisel neljal aastal olema 5 protsenti aastas,» kirjutas Kastein.

Kasteina sõnul tasub rahva tervisest rääkides mainida ka seda, et kui jätkata alkoholiaktsiisi tõstmist samal ajal, kui inimeste üldine elatustase ei kasva, pöörduvad inimesed järjest odavamate vedelike poole, mille promilli hind on soodsam.

«Need on joogid, mis üldiselt sisaldavad 15 või rohkem alkoholiühikut pudeli kohta. Sisuliselt suunab riik läbi ennaktempos toimuvate aktsiisitõusude inimesi jooma kangemaid ja odavamaid vedelikke, mis on viga,» leidis Kastein.

Firmajuht meenutas 2011. aasta oktroobrit, mil teavitati uuest aktsiisitõusust vaid kolm kuud ette. «Tänasel ärimaastikul seavad sellised ootamatused tootjad kaupmeeste ees tugeva surve alla ning jätab riigi maksupoliitikast väga hektilise ja läbimõtlemata mulje.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles