Eesti Interneti SA on ka andmekaitse inspektsiooni uurimise all

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet.
Internet. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Andmekaitse inspektsioon (AKI) uurib, kuidas sai võimalikuks .ee domeenide omanike sisenemine Eesti Interneti SA (EIS) andmebaasi ning kas sihtasutuse turvasüsteemid on piisavad.

«Täna veel lõpetamata menetlus, puudutab juhtumit, kus sai võimalikuks ee. domeenide omanike andmebaasi sisenemine. Menetlus inspektsioonis keskendub rakendatud turvameetmete piisavuse küsimusele, kuid menetleja otsusel ei saa hetkel asjas rohkem sisulisi kommentaare anda,» ütles AKI nõunik Stiina Liivrand olukorda.

Läbi ajaloo on EISi puudutavaid menetlusi olnud inspektsioonis kolm, neist kahe puhul on tegemist järelevalvemenetlusega ning üks on peaaegu ka kohtusse jõudnud.

Möödunud aastal oli AKI ja EISi vahel üks kohtuni jõudnud menetlus, mis algas sellest, et EIS keeldus kodaniku teabenõude täitmisest.

Inimene soovis teabenõude korras saada kehtivate .ee-domeeninimede nimekirja.

AKI rahuldas inimese vaide, tehes EISile ettekirjutuse teabenõude täitmiseks, mida viimane ei teinud.

EIS pöördus ettekirjutuse tühistamise nõudega kohtusse, kuid sellele siiski sisulist vaidlust ei järgnenud, sest sihtasutus loobus oma nõudest päev enne istungit (21.11.2011).

Täna menelteb inspektsioon täpselt samasisulist vaiet. «Olles EISile teinud sellekohase järelepärimise, saime vastuseks, et EIS tegeleb õigusliku olukorra analüüsiga ja seetõttu teabenõudele vastamine viibib,» kirjeldas Liivrand.

Viimase sõnul seisneb vaidluse raskuspunkt selles, et EIS on eriarvamusel AKI ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga küsimuses, kas ta täidab avalikke ülesandeid või mitte.

«Esimese kohtuasja puhul olime kohtupoolse õigusliku hinnangu ootel, kuid avaldust tagasi võttes, näib nagu ei oleks sihtasutus kohtupoolsest hinnangust huvitatud,» sõnas Liivrand.

AKI on siiani veendumusel, et domeeninimede haldamine on, tulenevalt valitsemise korraldusest EISi asutamise kohta, avaliku ülesande täitmine ja EISi tegevus allub seetõttu avaliku teabe seadusele.

«On tõeliselt kahetsusväärne, et riigi institutsioonid peavad omavahel kohtuvaidlusi – raisatakse nii raha kui aega. Andmekaitse Inspektsioon ei kavatse seda teha ning ootab nüüd majandus- ja kmmunikatsiooniministeeriumilt, kui EISi asutajaõiguste teostajalt, olukorrale kiiret lahendust,» sõnas Liivrand.

Eesti Interneti SA vastas, et on seisukohal, et värske domeenide nimekirja, sealhulgas viimati registreeritud domeenide avaldamine ei ole kooskõlas domeeni registreerijate huvidega. «Näiteks võib see kahjustada ettevõtete huve, kes valmistavad ette uue tootenimega turule tulekut ja registreerivad domeeni, kuid ei soovi nime veel avalikustada,» ütles sihtasutuse juht Marek-Andres Kauts. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles