Pristis: hea, et Postimees kartelliteema üles võttis

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Pristis juht Andres Kiil ja omanik Indrek Sepp.
ASi Pristis juht Andres Kiil ja omanik Indrek Sepp. Foto: Peeter Langovits

Täna kartellileppe sõlmimise katses süüdi mõistetud Pristise juhi Andres Kiil sõnul on hea, et Postimees seadusega vastuolus lepingu 2010. aastal avalikkuse ette tõi ja prokuratuur selle peale kriminaalmenetlust alustas, kuna hiljem oleks ettevõtet oodanud juba karmim karistus.

«Väga hea, et see nii varases faasis sai käsitletud. Tänane seadus on palju karmin konkurentsieksimuste kohta. Kui oleksime vaikses teadmatuses lepinguga edasi elanud, oleks tänane löök ettevõttele kordades suurem olnud,» ütles Kiil.

Firmajuhi sõnul oli süüdistuse ja karistuse toonud lepingupunkt tööõnnetus ning see kehtis ainult paberil.

«See punkt arenes läbirääkimiste käigus. Pristise eesmärk oli kaitsta oma ärisaladust. Turvaseadus nõuab, et sõlmiksime iga turvaobjekti kohta väga detailse lepingu. Andsime konkurendi kätte suure portu konfidentsiaalset informatsiooni ja me ei tahtnud, et nad kasutaksid seda infot meie kliendibaasi üle võtmiseks,» selgitas Kiil.

Ta lisas, et tegelikkuses tehti üksteise klientidele ikka pakkumisi ning nende tulemusel võitis Pristis endale osa Securitase kliente ja vastupidi.

Küsimusele, kas kriminaalkaristus tähendab ka tulevikus riigihangetest eemale jäämist, vastas Kiil, et firma juristide sõnul mitte. «Mingi analüüsi lasime juristide teha. See ei lähe ametialaste kuritegude alla. Need on kuriteod, mida tehakse riigiga seoses nagu pistise andmine.»

Pristis mõisteti täna Harju maakohtus kokkuleppemenetluse käigus süüdi kartellileppe sõlmimise katses ja firmale määrati 20 000-eurone trahv. Sama suure trahvi sai ka turvafirma Securitas, millele mõisteti karistus kartellileppe sõlmimises.

Kriminaalasja algatamiseni viis 2010. aasta jaanuaris ilmunud Postimehe artikkel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles