Turule tuli esimene Inteli protsessoriga nutitelefon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xolo X900.
Xolo X900. Foto: xolo.in

Müüki läheb esimene Inteli disainitud mikroprotsessoriga nutitelefon, samal ajal paiskab maailma juhtiv kiibitootja turule kolmanda põlvkonna Core’i mikroprotsessoreid, millega kavatseb kaitsta oma personaalarvutiturgu mobiiltelefonide pealetungi eest.

Xolo X900, mida valmistab vähetuntud firma Lava, on alates tänasest Indias müügil hinnaga 22 000 ruupiat (423 dollarit) ja kujutab endast Inteli katset murda läbi telefoniturul, mida valitsevad Briti Arm’i disainil baseeruvad kiibid.

Täna lansseerib Intel San Franciscos uue Core’i mikroprotsessorite perekonna nimega Ivy Bridge, mille mustri laiust on kärbitud 32 miljardikult meetrilt (nanomeetrilt) 22 peale, pakkudes paremat jõudlust.

Ivy Bridge'iga tahab Intel tõrjuda tagasi Arm’il baseeruvate mobiiltelefoni-kiipide konkurentsi, millega tahetakse tungida personaalarvutite turule tänavu lansseeritava Microsofti Windows 8 tarkvara kaudu – mis on esimene Arm’iga ühilduv Windows.

Intel on käivitanud oma kümnendi suurima reklaamikampaania, propageerimaks oma õhukeste ja kergete nn Ultrabooki sülearvutite kontseptsiooni ning on võtnud eesmärgiks valmistada kiipe ka tahvelarvutite jaoks – mida samuti domineerib Arm.

Enderle Groupi tehnoloogia-analüütik Rob Enderle ütles: «Ultrabookid ja tahvelarvutid kujunevad Inteli ja Arm’i tõeliseks lahinguväljaks. Kes selles valdkonnas kanda kinnitab, saab hoo sisse ka personaalarvutite või telefonide turu võtmiseks.»

Inteli kiibid on alati olnud kiiremad, kuid nad ei ole suutnud pakkuda konkurentsi Arm’i akut säästvatele protsessoritele.

Mida väiksemaks Intel oma kiibid saab, seda paremad on ka nende šansid konkureerida, arvas ISI Groupi analüütik Sumit Dhanda.

«2013. aasta lõpus või 2014. aasta alguses võib Intel jõuda 14-nanomeetriste nutifoni-kiipideni, olles teistest ligi põlvkonnaga eest. Igatahes pressivad nad praegu edasi teistest kiiremas tempos,» ütles ta.

Kui Lava lansseerimine kujutab endast Inteli jaoks väikest algust, on välja hõigatud ka suuremad nimed, nende hulgas Motorola ja Lenovo, mis samuti Inteliga telefone kavandavad.

Uuel telefonil on ühetuumaline 32-nanomeetrine Atom protsessor. Kahetuumaline 22-nanomeetrine protsessor tuleb aasta lõpu poole.

Ivy Bridge’i lansseerimine peaks Inteli müügile käesolevas kvartalis tõuke andma, kuid Canaccord Genuity analüütikud hoiatasid läinud nädalal, et kolmandas kvartalis võib personaalarvutite turu taastumine takerduda – tarbijad võivad olulises kooli-naasmise-kvartalis ostud edasi lükata, oodates Windows 8 tulekut.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles