Egiptus peatas gaasitarned Iisraeli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptus peatas gaasitarned Iisraeli.
Egiptus peatas gaasitarned Iisraeli. Foto: SCANPIX

Egiptus on katkestanud oma pikaajalised maagaasi tarne lepingud Iisraelile, kinnitavad ühisettevõtte East Mediterranean Gasi (EMG) osapooled, mis käitab kahe riigi vahelist torujuhet.

Iisraeli grupp Ampal, mis omab 12,5 protsenti EMGst, teatas pressiteate vahendusel, et Egiptuse tarnijad «teavitasid ühisettevõtet gaasitarnete peatamisest ning osapoolte vahelise ostulepingu katkestamisest».

Eilses pressiteates seisis samuti, et «EMG peab katkestust ebaseaduslikuks ja kohatuks, nõudes endise olukorra kohest taastamist».

Egiptuse haldusfirma Egyptian Natural Gas Holdingu juht Mohamed Shuaib kinnitas, et eksport on peatatud, öeldes Egiptuse telereporteritele, et samm tulenes sellest, et Iisrael oli eiranud oma kohustusi ning katkestanud paar kuud tagasi maksed.

«Kaubandusleppel on omad tingimused, kohustused ja õigused, mis puudutavad mõlemat osapoolt. Kui üks osapool ei täida oma kohustusi, dikteerib ta sellega teise osapoole sammud,» ütles Shuaib.

Egiptuse naftaministri Abdallah Ghorabi sõnutsi tulenes katkestus «lepingust, millest lähtuvalt me tegutseme».

Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja Yigal Palmor kinnitas, et Iisrael on gaasi eest maksnud.

Iisraeli rahandusministeeriumist öeldi, et nad on lepingu katkestamise pärast «väga murelikud» ning et samm on «ohtlik pretsedent, mis heidab varju rahulepetele ja rahumeelsele atmosfäärile Iisraeli ja Egiptuse vahel».

Viimaste aastate jooksul on läbi Siinai poolsaare kulgevat gaasijuhet tabanud arvukad sõjaliste rühmituste rünnakud, mis on tõsiselt kahjustanud gaasitarneid nii Iisraeli kui Jordaaniasse.

Enne hiljutist rünnakuteseeriat sai Iisrael nimetatud juhtme kaudu 40 protsenti vajalikust gaasist.

Hiljuti avastas ka Iisrael ise ülisuured maagaasi varud, mis paikmevad riigi põhjaranniku lähistes süvavetes. Samas läheb aastaid, enne kui algab tootmine ja gaas kasutada saab.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles