Kütte mahakeeramine võib tuua hallituse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähene õhuvahetus ja kehv küte võivad säästu asemel majja halliutse tuua.
Vähene õhuvahetus ja kehv küte võivad säästu asemel majja halliutse tuua. Foto: Margus Ansu
Hüppeliselt kasvanud küttearved sundisid korteriühistuid otsima kokkuhoiuvõimalusi ja seetõttu tuleb inimestel harjuda kogu korteris või mõnes toas tavalisest jahedama temperatuuri ning suletud akendega.

Osa ühistuid keeras kütet maha kogu majas, osa soovitas radiaatoritele paigaldada termostaadi, mis võimaldab temperatuuri erinevates ruumides ja vastavalt olukorrale reguleerida - vannitoas ja esikus ei pea olema sama temperatuur ning kui kedagi kodus pole, ei pea kütma täiel võimsusel. Lisaks kuulub säästuplaani akende sulgemine, sest avatud aknast lipsab hinnatud soe välja ja see tähendab suuremaid arveid.

Ühe Tallinnas Nõmme linnaosas asuva kortermaja elanikud said ühistu juhatuselt kirja, kus olid ära toodud järgmised soovituslikud temperatuurid: esik 16 kraadi, magamistuba 16 kraadi, köök 20 kraadi, elutuba 20 kraadi, lastetuba 20 kraadi ja vannituba 25 kraadi. Et majaelanikud asja ikka tõsiselt suhtuksid, oli ära toodud ka järgmine arvutus: iga liigne kraad suurendab küttekulu seitsme protsendi võrra.

Tallinna Tehnikaülikooli kütte ja ventilatsiooni õppetooli juhataja Teet Andrus Kõiv ütles, et liialt madal temperatuur ja õhuvahetuse vähendamine võivad kasu asemel hoopis kahju tuua. Kui ventilatsioon ei toimi, suhteline niiskus kõrge ja küte kehv, võib majas levima hakata hallitus. Loomulikult ei puuduta see oht kõiki maju, kuid vanemad korterelamud ja nende viimaste-eelviimaste korruste korterite elanikud on ohus küll.

«Kui korteris on hallitus, siis allergilised inimesed ei saa seal elada, nad peavad sealt paratamatult välja kolima. Tekivad nii tõsised terviseprobleemid,» rääkis Kõiv.

Et maja ja inimeste tervis säiliks, on Kõivu sõnul oluline, et ventilatsioon toimiks hästi ja järgitaks sisekliima standardit, mis määrab optimaalseks ruumitemperatuuriks 21 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles