Neli isikut juustupesu eest kohtu all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juust
Juust Foto: Caro / Scanpix

USA valitsus süüdistab nelja inimest salmonella ja kolibakteriga rüvetatud juustu levitamises Wisconsini tehasest ning rahulolematute ostjate poolt tagastatud juustu «pesemises», st hallituse mahakraapimises ja uuesti müümises.

Ühtlasi süüdistab Illinois’ prokurör Patrick Fitzgerald nimetatud isikuid valetamises toiduohutuse inspektorile ning dokumentide võltsimises.

Juhtum pärineb aastast 2007, kui toiduohutuse amet FDA kutsus tagasi kuiva ja kõva Mehhiko juustu, mida turundati Queso Cincho de Guerrero brändinime all Indiana, Michigani, Georgia, Texase ja Illinoisi jaemüüjatele, kui avastati, et toode on riknenud.

Guadalupe Zuritat, Baldemar Zuritat, Miguel Leali ja Cynthia Gutierrezit süüdistatakse 15-18-kiloste juustukerade ebaseaduslikus levitamises.

Guadalupe Zuritale kuulus Illinois’ osariigis baseeruv ettevõtte, kus töötas ka tema vend Baldemar Zurita. Leal omas tehast Darlingtonis, Wisconsini osariigis, mis juustu levitas ning kus töötas finants- ja ärijuhina Gutierrez.

Süüdistuse kohaselt importis Guadalupe Zurita firma 2007. aasta aprillist juunini USAsse üle 50 tonni kuivatatud Mehhiko juustu.

Prokuröri sõnutsi selgus toodete partii kontrollimisel Illinois’ tehases, et osa juustu oli kadunud ja juba laiali saadetud.

Baldemar Zurita ja Gutierrez olevat öelnud inspektorile, et puuduvat 311 juustukarpi ei ole müüdud, vaid nood paiknevad Leali tehases Wisconsinis.

Süüdistuse kohaselt paigutasid Guadalupe Zurita ja Leal mainitud tehasesse inspektorite petmiseks 3 päeva jooksul 311 sildistamata karpi «asendusjuustuga» – juhuks kui inspektorid peaksid ilmuma sinna väidete õigsust kontrollima.

Kui FDA avastas, et juustus sisaldus pahaloomulisi baktereid nagu salmonellat, kolibakterit jms, anti korraldus juust hävitada või järelevalve all maalt välja toimetada.

Süüdistuses seisab, et Leal ja Gutierrez ingnoreerisid neile antud korraldust ning jätkasid nimetatud juustu levitamist.

Kui kliendid juustu hallituse ja seente avastamisel tagastasid, «pesi» Baldemar Zurita juustu väidetavalt puhtaks, et seda uuesti müüa.

Zurita tegutses väidetavalt oma venna korraldusel ning Leali ja Gutierreze palvel.

«Kuigi meile teadaolevalt keegi nimetatud juustu läbi kahjustada ei saanud, on siiki oluline, et FDA jõustaks toiduohutust ning astuks samme tarbijate tervise kaitseks,» ütles prokurör.

Vandenõu ja FDA tegevuse takistamise eest võib süüdistatavaid oodata kuni 5 aastane vangistus. Iga toiduaineteseaduse pügala rikkumine tähendab aga kuni 3-aastast vabadusekaotust.

Kokkuvõttes ähvardab Gutierrezt ja Guadalupe Zuritat maksimaalselt 20-aastane vangistus ja kuni 250 000 dollari suurune rahatrahv.

Baldemar Zurita on arreteeritud. Neljapäevasel kuulamisel ta end süüdi ei tunnistanud.

USA prokuröri büroo teatel Leali ja Gutierrezt arreteeritud ei ole ja nende küsimuse arutamiseks «määratakse hilisem kuupäev».

Guadalupe Zurita jaoks, kes elab Mehhiko linnakeses Villahermosas, väljastatakse USAs vahistamismäärus.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles