Google ostab osa Stora Enso tehasekinnistust Haminas

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stora Enso lipp
Stora Enso lipp Foto: SCANPIX

Metsanduskontsern Stora Enso müüb suure osa Haminas asuvast Summa paberivabriku kinnistust Google'ile, tehingu hind on 40 miljonit eurot.


«Kavandame Haminasse serverite halli. Sarnast hoonet ehitatakse praegu Belgias. Austrias on meil samuti selliseid plaane,» rääkis Google'i kommunikatsioonijuht Kay Oberbeck, vahendas Helsingin Sanomat.

Ta ei nõustunud avaldama, mitu taolist infotehnoloogiakeskust Google'il Euroopas juba olemas on.

Firmal on tootearendusüksused kõigis Põhjamaades, väljaarvatud Soome ja Island. Näiteks Soomes oli seni vaid müügiesindus.

Stora Enso ja Google'i tehing peaks jõustuma märtsi lõpuks.

Stora Enso ja internetiotsinguhiid on juba kokku leppinud, et osa paberivabriku hoonetest läheb linna omandisse ja neid hakatakse kasutama samuti tööstuslikul otstarbel.

Metsanduskontserni majandusdirektor Markus Rauramo väljendas heameelt, et kogu tehase territooriumi suhtes on jõutud mingile lahendusele. «Olen siiralt rõõmus ostja leidmise pärast,» kinnitas ta.

Stora Enso investorsuhete ja kommunikatsioonijuht Ulla Paajanen-Sainio rääkis telekanalile MTV3, et Hamina saab juurde 240 töökohta.

«Oleme aktiivselt otsinud nii Summa kui Kemijärvi tehastesse alternatiivset tööstuslikku tegevust,» tunnistas ta ja lisas, et Google on osa Summa kinnistu kogulahendusest.

«Teise osa moodustab Hamina linna investeerinud WinWinD, mis püstitab neli tuuleturbiini Summa tehase territooriumile.»

Google'i esindaja Soomes Petri Kokko firma plaane avalikustada ei soovinud. Ka ei öelnud ta, mitu töökohta uus IT-keskus juurde võiks tuua.

Paberitootmine Summa tehases lõppes jaanuaris 2008. aastal ja seda pole plaanis jätkata. Tehase sulgemisega kadus Haminast 450 töökohta.

Summa paberivabrik töötas peaaegu 53 aastat, tööstuskompleksi vanemad osad on maailmakuulsa Soome arhitekti Alvar Aalto looming.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles