Microsofti kergendus: arvutimüük kosub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Microsofti põhiäri ehk Windowsi ja Office’i müük on tänavu osutunud oodatust edukamaks, hajutades veidi arvutitööstuse ümber kogunenud murepilvi.

Maailma suurima tarkvarafirma üldisi müügitulemuse tõmbas aga alla Xboxi mängukonsoolide müügi järsk kukkumine (aastatagusega kõrvutades ligi poole võrra) ning jätkuvad raskused internetireklaami vallas.

Samas rahustas uudis siiski mõnevõrra arvutitööstuse pärast pinguletõmbunud närve – olukorras, kus Tai ujutuste tõttu nappis kõvakettaajameid, toimus tahvelarvutite pealetung ning ärevust tekitab ka järgmise Windowsi tuleku eelne paus.

Kõige hullemad hirmud osutusid alusetuks: Microsofti sõnutsi on personaalarvutite müüginumbrid tänavuse avakvartaliga kasvanud.

Aasta alguses pani arvutitööstus oma vaimu valmis teravaks languseks ning kogeb nüüd ilmselt suurt kergendust.

Nädala alguses teatas eeldatust tugevamatest tulemustest ka kiibimeister Intel.

Uudis lükkas Microsofti aktsiad 3 protsendi võrra üles.

Samal ajal on Wall Streeti mõtted juba Windows 8 tulekul (eeldatavasti aasta lõpus), mis võib osutuda opsüsteemi jaoks otsustavaks ja millega Microsoft üritab kinnitada kanda tahvelarvutiturul.

Finantsdirektori Peter Kleini sõnutsi lõikas Microsoft viimases kvartalis kasumit ettevõtete hoogsast pöördumisest Windows 7 poole.

Windowsi viimast versiooni kasutavad nüüd ligikaudu 40 protsenti maailma ettevõtete lauaarvutitest.

«Windowsi äri mootoriks olid ettevõtete arvutid,» ütles Klein.

Klein lisas, et kasuks tuli ka tarkvarapiraatluse langus. Ta usub samas, et tegemist oli vaid ajutise mõõnaga antud tegevuses, pikemas perspektiivis piraatlus kasvab.

Microsofti käive Windowsilt kasvas 4 protsendi võrra 4,6 miljardi dollari peale, kusjuures Wall Street oli oodanud 6-protsendilist langust. Hästi läks ka Office’i müük.

Kokkuvõttes kerkis Microsofti äridivisjoni käive 9 protsendi võrra 5,8 miljardi dollari tasemele.

Microsofti üldine netokasum kukkus aastatagusega võrreldes 2 protsendi jagu 5,1 miljardile dollarile. Käive kerkis aga 7 protsenti ja oli 17,4 miljardit dollarit.

Wall Street prognoosis käibeks 17,1 miljardit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles