Hollywoodi stuudiod kaotasid olulise tähtsusega allalaadimis-kohtuasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Hollywoodi suured filmistuudiod kaotasid täna lõplikult kohtuasja Austraalia internetipakkuja vastu, millega püüdsid tõkestada ebaseaduslikke allalaadimisi.

Rahvusvaheliste ja Austraalia ettevõtete grupp, mille hulgas olid ka Warner Bros, Disney ja 20th Century Fox, väitsid, et iiNet laskis oma tegevusega teadlikult rikkuda nende autoriõigusi, kui internetipakkuja kliendid laadisid alla filme ja teleprogramme.

Maailmas esmakordselt langetatud otsus jõustus 2010. aastal, mil Austraalia föderaalkohus otsustas, et iiNet ei andnud allalaadimisteks luba ega evi tegelikkuses ka vahendeid sellise tegevuse takistamiseks. Tegemist oli tähtsa otsusega, mis lükkas tagasi stuudiote katsed nõuda sisse saamata jäänud tulusid, mis nende väitel küünivad miljarditesse dollaritesse.

Austraalia Föderatsioon Autoriõiguste Varguse Vastu (AFACT), mis koosneb 34 filmi-, tele- ja muusikafirmast, apelleeris toona kohtuotsuse, väites, et see seab ohtliku pretsedendi, mis lubab internetipakkujatel vaadata autoriõiguste vargusele läbi sõrmede.

Kuid Austraalia kõrgema astme kohus andis tänase lõppotsusega juhtum lõpetada ränga hoobi kompaniide võitlusele piraatluse vastu.

«Kõrgema astme kohus jäi enda juurde, et kostja, internetiteenusepakkuja (ISP), ei andnud luba oma klientidele rikkuda hageja ärieesmärgil tehtud filmide ja teleprogrammide autoriõigusi,» seisis kohtu ühehäälses otsuses.

Kohus märkis, et iiNetil puudus otsene tehnoloogiline võimekus tõkestada oma klientidel kasutamast BitTorrenti failijagamissüsteemi autoriõiguste rikkumisel sisu allalaadimise kaudu, mida vaadata oma süle- ja lauaarvutitest.

Kohus lisas, et iiNeti võimalused klientide toimepandud autoriõiguste rikkumisi takistada olid piiratud kaudse voliga lõpetada teenusepakkumise leping.

Juhtumit vaadeldi kui äärmiselt ambitsioonikat plaani sundida ISPsid astuma tegelikke samme piraatluse leviku tõkestamiseks. Kaasus hõlmas tuhandeid allalaadimisi Perthis paikneva iiNeti võrgus 59 nädala jooksul 2008. aasta juunist alates ning käis ligi 90 filmi ja teleseriaali kohta.

Stuudiod lootsid luua üleilmse pretsedendi, mis kohustanuks ISPsid võtma rakendusele reaalseid meetmeid patustajate tabamiseks. Internetiõiguslased kartsid, et kohtu taoline otsus oleks kohustanud ISPsid lõpetama klientide veebijuurdepääsu ilma vajaduseta neid selleks eelnevalt kohtusse viimast.

iiNet tervitas kohtu tänast otsust. Nende sõnul tõestas otsus, et hagejate nõuded nende vastu olid alusetud.

«See märgib enam kui kolm aastat kestnud õiguslike vaidluste ja väljakutsete lõppu,» ütles iiNeti tegevjuht Michael Malone. Tema sõnul on kõige märkimisväärsem, et kuigi kohtuasi oli suure tähtsusega nii iiNeti kui rahvusvahelise tööstusharu jaoks, ei seganud see ISP-l oma peamisele äritegevusele keskendumast.

Malone märkis, et filmitööstuse jaoks on kõige parem moodus autoriõigusi kaitsta, suurendada veebis seaduslikult laaditava sisu kättesaadavust senisest märksa õigeaegsemalt ja soodsamalt.

Ta lisas, et korduvalt on tõestatud asjaolu, mille kohaselt aitab piraatluse vähendamisele suunatud jõupingutustele märksa enam kaasa sisupõhine partnerlus ja vastavad lepped ISPde vahel kui et kulukad kohtulahingud.

«Litsentseeritud digitaalse sisu kättesaadavuse suurendamine on parim ja kõige praktilisem lähenemine, et vastata tarbijate nõudlusele ja kaitsta autoriõigusi,» ütles ta.

Ta lisas, et iiNet on korduvalt väljendanud valmisolekut teha filmi- ja telestuudiotega koostööd, mis võimaldaks nende «äärmiselt ihaldusväärset» materjali kättesaadavaks ootel kliendibaasile.

«See pakkumine on jäänud ka täna samaks,» sõnas Malone.

Uudisteagentuuril AFP ei õnnestunud veel stuudiote esindajatelt kommentaare saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles