Valitsus vaidleb põlevkivi üle

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupp kavatseb põlevkiviõli tootmist suurendada ja ehitada uue tehase.
Viru Keemia Grupp kavatseb põlevkiviõli tootmist suurendada ja ehitada uue tehase. Foto: Kristjan Teedema

Valitsuses tekitab erimeelsusi põlevkivi maksustamine: IRLi juhtiv minister Juhan Parts eelistab maksustada põlevkiviõli, kuid valitsuspartner Reformierakond soovib senisest kõrgemat maksukoormat kaevandatud põlevkivile.

Viimase koalitsioonileppe sõlmimisel otsustasid IRL ja Reformierakond, et põlevkiviõli maksustatakse nn naftamaksuga. See tähendab, et iga toodetud põlevkiviõli tonni pealt tuleb tasuda nafta maailmaturu hinnast sõltuvat maksu. Kolmele põlevkiviõli tootjale on nafta maailmaturu kõrge hind viimastel aastatel olnud suure tulu allikas.

Nii Eesti Energia kui ka VKG ehitavad ka uusi põlevkiviõlitehaseid, mistõttu õlitootmine on tõusuteel. Riik on juba otsustanud suurendada aasta-aastalt keskkonnatasusid, mida põlevkivilt tuleb maksta, kuid ikkagi moodustab see kaduvväikese osa tulust, mida saavad põlevkiviõli tootjad.

Rahandus- ega keskkonnaministeerium ei soovinud eile põlevkivi maksustamist kommenteerida. Majandusministeeriumi asekantsler Ando Leppiman oli nõus ütlema, et ministeeriumi eesmärk on sama, mis koalitsioonileppes: maksustada põlevkiviõli.

Valitsuskabinet arutas eile riigi lähiaastate eelarve strateegiat. Arupidamine tõi kaasa tuliseid vaidlusi, sest nagu ikka on ministrite soovid kaugelt suuremad kui riigieelarve võimalused.

Olukorda pingestab veelgi äsjane prognoos, mis kärpis majanduskasvu ootusi ja seega ka oodatavat maksutulu.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik ütles, et firma toodab praegu 190 000 tonni põlevkiviõli aastas, kuid aastaks 2016 on kavas tootmist suurendada sedavõrd, et õlist toodetud diislikütus kataks kogu Eesti vajaduse. Ambitsioonikad diislikütuse tootmise plaanid on ka Viru Keemia Grupil.

Kuid põlevkivi kulub veel üheks otstarbeks: elektritootmiseks. Pärast uue jaama valmimist peaks Eesti Energial olema 700 MW koguvõimsuses moodsaid katlaid ja vanad katlad saaksid piiratud võimsusega töötada aastani 2020.

Postimehe allikas viitas, et Reformierakonna ministrite soovitud variant, kus kogu kaevandatud põlevkivi maksustatakse kõrgema maksuga, oleks elektritootmisele hävitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles