EP andis rohelise tule lennureisijate isikuandmete edastamise lepingule

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakontroll.
Turvakontroll. Foto: SCANPIX

Neljapäeval kiitis Euroopa Parlament heaks lennureisijate broneeringuinfo töötlemist ja edastamist käsitleva EL-USA uue lepingu. 

Leping määrab õiguslikud alused info edastamisele ja käsitleb andmete säilitamisega, nende kasutuse eesmärgiga ja andmekaitsestandarditega seotud küsimusi.

Uue lepingu kohaselt säilitavad USA võimud reisijate isikuandmeid aktiivses andmebaasis kuni 5 aastat. Esimese kuue kuu möödudes muudetakse kogu informatsioon, mille abil võiks reisijat tuvastada, mitteisikuliseks, mis tähendab, et reisija nimi või tema kontaktandmed kodeeritakse.

Pärast esimest 5 aastat kantakse andmed passiivsesse andmebaasi kuni 10 aastaks ning neile rakendatakse karmimaid juurdepääsureegleid USA ametnike jaoks. Seejärel, vastavalt lepingule, muudetakse andmed täielikult anonüümseks, st kustutatakse kogu informatsioon, mille abil võiks reisijat identifitseerida. Konkreetsete juhtumitega seotud andmeid hoitakse aktiivses andmebaasis niikaua, kuni uurimine on lõpetatud.

Reisijate isikuandmeid puudutavat teavet kasutatakse eelkõige terrorismi ja rahvusvahelise kuritegevuse ennetamiseks, avastamiseks, uurimiseks ja selle eest vastutusele võtmiseks. Nimeregistri andmeid kasutatakse ka selleks, et tuvastada isikuid, kelle suhtes kohaldatakse täiendavaid küsitlusi ja uurimist.

Delikaatseid isikuandmeid, nagu näiteks andmeid, mis paljastavad lennureisija rassilise ja usulise kuuluvuse ning füüsilise ja vaimse tervise seisundi, tohib kasutada vaid erandkorras, juhul kui reisija elu on ohus. Juurdepääs sellisele informatsioonile toimub vaid iga üksikut juhust eraldi arvestades ning see teave kustutatakse 30 päeva pärast täielikult, välja arvatud juhtudel, kui infot on vaja erakorraliseks uurimistegevuseks.

EL-USA leping lennureisijate nimeregistri andmete kasutamise ja edastamise kohta kiideti heaks 409 poolt, 226 vastu ja 33 erapooletu häälega. Märkimisväärne arv saadikuid hääletas lepingu vastu ajendatuna murest andmekaitse standardite järgimise pärast. Saadikud lükkasid tagasi ettepaneku küsida lepingu kohta arvamust Euroopa Kohtult.

Hääletuse järgselt palus raportöör Sophie in´t Veld oma nime raportilt kustutada ja selgitas, et Euroopa Parlamendi otsused ei peegelda tema soovitusi.

«Seetõttu soovin end sellest distantseerida. On kahetsusväärne, et pärast 9 aastat kestnud läbirääkimisi meie lähima sõbra ja liitlase USAga jõudsime üksnes sellise lepinguni, mis saab selgelt jagunenud parlamendilt sugugi mitte kindlameelse toetuse.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles