Exxon ja Rosneft tegid Arktika nafta diili

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Exxon Mobii juhatuse esimees Rex W. Tillerson kätt surumas.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Exxon Mobii juhatuse esimees Rex W. Tillerson kätt surumas. Foto: SCANPIX

Ameeriklaste ExxonMobil ja Vene riiklik naftatšempion Rosneft avalikustasid eile ajaloolise partnerluse, mille käigus investeeritakse mitme aastakümne jooksul üle 500 miljardi dollari Vene Arktika ja Musta mere üüratute varude arendusse.

Diil avab Exxonile ukse kolme tohutult suure kasutamata naftamaardla juurde Kara meres, mille varusid hinnatakse 85 miljardile barrelile naftaekvivalendile.

Vastutasuks avanevad Rosneftile uued võimalused välismaale laienemiseks ning ligipääs Lääne oskusteabele – tänu 30-protsendisele osalusele kolmes Exxoni poolt juhitud projektis Põhja-Ameerikas.

Mõlemad pooled tervitasid diili kui sammu paremate suhete suunas Venemaa ja USA vahel.

«Käes on aeg uue tasandi jaoks Vene-USA suhetes, mis puudutab praktilisi projekte,» ütles Venemaa mõjuvõimas asepeaminister Igor Setšin, kes vastutab energiasektori eest ning on endise Rosnefti nõukogu esimehena ka üks diili peaarhitekte.

Setšini sõnutsi kätkeb reservidele ligipääsemiseks vajalik hiigelinvesteering endas «tohutut potentsiaali USA-Vene koostööks, mis peaks aitama meil saada üle senisest liialt politiseeritud suhtest».

«Ekspertide sõnutsi on see projekt, kui rääkida ambitsioonikusest, palju kaalukam kui inimese saatmine avakosmosesse või lend kuule,» ütles Setšin.

Exxoni jaoks tähendab diil suurt pööret pärast katset osta osalust Mihhail Hodorkovski naftafirmas Jukos, mis lõppes katastroofiga. Jukos lammutati laiali, Hodorkovski pandi aga poliitiliselt laetud kohtuotsuse alusel maksupettuste eest vangi.

Endine Jukose juhtivtöötaja Pavel Ivlev mõistis Exxoni partnerluse hukka kui sammu, mis seadustab Jukose ülevõtmise, mis paljude ekspertide hinnangul oli poliitiline samm.

Pöörde on sooritanud ka Setšin, kes varasemalt taotles partnerlust BPga. Selle sammu blokeerisid aga Briti grupi Vene partnerid TNK-BPs.

Rosnefti ja Exxoni sõnutsi tehakse Kara mere projektide lõplik investeerimisotsus aastail 2016-2017, esimene puurauk puuritakse aga ilmselt juba 2014-2015.

Kolm Põhja-Ameerika projekti, millele Rosneft ligi pääseb, paiknevad Kanadas, Lääne-Teksases ja Mehhiko lahe süvavetes.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles