Tunamullu saatsid eraisikud Eestisse enam kui pool miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Välismaal teenitud tulu panustab tublisti Baltimaade majandusse, eraisikud saatsid 2010. aastal Eestisse 550 miljonit, Lätti 1,1  ja Leetu 1,5  miljardit eurot.

Nii töötamine välismaal kui emigratsioon on SEB Balti leibkondade majandusanalüüsi kohaselt kõigi kolme riigi jaoks väga olulised.

Positiivse poole pealt võib välja tuua näiteks välismaal teenitud tulu, mis koju saadetakse, leevendus kõrgele töötusele ja välismaal saadud töökogemuse, mis inimvara arendamisele kaasa aitab.

Samas tähendab tööjõu suurem liikuvus ka seda, et andekamad lähevad ära, surve kodumaistele palkadele tõuseb ning maapiirkondade mahajäetus suureneb.

Rahasaadetised koju on SEB ülevaate kohaselt olulised nii Eesti, Läti kui Leedu jaoks. Saadetised suurendavad majapidamiste vaba raha varusid ja on alates 20085. aastas moodustanud 7-8 protsenti summadest, mida eestlased võivad endale meelepärasel viisil kulutada. Leedus on see number olnud 5-6 protsendi vahel, Lätis kohati enam kui 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles