Piimakartelli asjas pole seni kahtlustust esitatud

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus 2010. aasta 1. oktoobrist, mil konkurentsiameti töötajad otsisid läbi Selveri kontori Tallinnas.
Fotomeenutus 2010. aasta 1. oktoobrist, mil konkurentsiameti töötajad otsisid läbi Selveri kontori Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Piimakartelli uurimine on mahult ja keerukuselt võrreldav maadevahetuse kohtuasjaga.

Enam kui poolteist aastat uuri­mise all olnud piimakartelli asjas pole ühtegi ametlikult kahtlustatavat, kuid konkurentsiameti juhi Märt Otsa sõnul on majanduskuriteo maht ja keerukus võrreldav maadevahetusega.
«Piimakartell on Eesti ajaloo üks suuremaid kartelle,» ütles Ots Postimehele. «Riigiprokuratuurist öeldi mulle, et piimakartell on sama suur nagu maadevahetus.»

Tegeleb kümme inimest

Otsa sõnul tegeleb uurimisega kümme inimest, riigiprokuröridest vastutab piimakartelli eest Laura Feldmanis. Maadevahetuse kohtuasi hõlmas mitme aasta jooksul tehtud tehinguid, selle uurimine kestis aastaid, süüasja arutamine kohtus pole aga veel kaugeltki lõppenud.

Feldmanis tegeles ka maadevahetuse protsessiga. Ta teatas pressiesindaja vahendusel, et ei saa toiduainetöösturite ja kaupmeeste konkurentsi kahjustavate kokkulepete kohta midagi öelda.

«Kriminaalmenetluses käib endiselt kohtueelne uurimine, sest tegemist on mahuka kriminaalasjaga,» teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai.

«Prokuratuur ei pea kriminaalmenetluse huvides võimalikuks täpsustada, millisele ajaperioodile uurimine keskendub ning kas see puudutab jaehindu kauplustes või kokkuostuhindu tootjate juures,» lisas Tammai.

Pressiesindaja nentis, et piimakartellis ei ole ühelegi isikule kahtlustust esitatud. Prokuratuuri kinnitusel käib uuri­mine karistusseadustiku paragrahv 400 alusel, mis käsitleb konkurentsi kahjustava kokkuleppe või otsuse tegemist, samuti kooskõlastatud tegevust.

Teadaolevalt on piimakartellis uurimise all meie juhtiv piimatööstus Tere ja börsil noteeritud toidukaupluste kett Selver. Tere juhtidelt kommentaari saada ei õnnestunud. Selveri pressiesindaja Annika Vil­u sõnas Postimehele: selleks et öelda, kes ja millal kohtus viimati uurimisasutuste esindajatega, peaks prokuratuurilt kirjaliku loa küsima.

Piimakartelli uurimine sai avalikuks oktoobris 2010, mil konkurentsiameti töötajad otsisid läbi nii Selveri kui ka Tere piimatööstuse kontorid. Sellele eelnes pakipiima hinna järsk tõus – hind kasvas peaaegu kümne kroonini ehk 63 eurosendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles