Töötud kaevurid hakkavad saama firmapensioni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidu karjääris lõppeb varsti töö.
Aidu karjääris lõppeb varsti töö. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

AS Eesti Energia Kaevandused hakkab pärast Aidu karjääri sulgemist töötuks jäänud inimestele maksma pensionieeliku firmapensioni ja noorematele uue ameti õppimise ajaks ümberõppestipendiumi.

Tänavu suvel tegevust lõpetav Aidu karjäär annab praegu tööd ligemale 350 inimesele ja kuigi neile püütakse leida uus töö firma sees, siis ligi 160 inimest tuleb koondada, kirjutab Põhjarannik.


Eesti Energia on varem teatanud, et koondatavate toetamiseks luuakse miljoni euro suurune fond. Nüüdseks on selgunud ka toetuste jagamise põhimõtted. Igakuist 250 euro suurust ettevõttepensioni, millest läheb maha tulumaks, hakatakse maksma töötajatele, kel jääb pärast koondamist pensionini vähem kui viis aastat. Tingimuseks on, et inimesel peab olema Eesti Energias tööstaaži vähemalt kümme aastat.

440 euro suurune ümberõppestipendium on mõeldud töötajatele, kes osalevad töötukassa pakutavatele koolitustel ja otsivad aktiivselt tööd. Stipendiumi makstakse mitte kauem kui pool aastat.

Aidu karjääri ametiühingu peausaldusisiku Tatjana Smõslova sõnul on selline täiendav tööandja toetus küll hea, ent ainuüksi sellega on ära elada raske. Ta sõnas, et Aidu karjääris on olnud palgatase piirkonna keskmisest kõrgem ja seda enam on inimestel keerukas harjuda kordades väiksema sissetulekuga. «See 250 eurot kulub paljudel ainuüksi kommunaalarvete tasumiseks,» märkis ta.

Eesti Energia Kaevanduste eelkäija Eesti Põlevkivi maksis oma töötajatele firmapensioni ja stipendiume ka enam kui kümme aastat tagasi toimunud suure koondamislaine ajal, mil neid toetusi hakati kutsuma ettevõtte tollase juhi Mati Jostovi nime järgi «jostovskije».

Aastakümneid Aidu karjääris töötanud Tatjana Smõslova sõnul aitas see raha küll inimestel mõnda aega kergemini toime tulla, kuid vähestel õnnestus tänu ümberõppele saada uus hea töökoht. «Minu tuttavatest paljud jäid ikkagi töötuks või pidid leppima juhutöödega,» sõnas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles