Eesti perede laenukoorem on Baltimaade suurim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laenud
Laenud Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti elanike keskmised säästud on Balti riikide võrdluses kõige suuremad, kuid samas on meie peredel kõige suuremad finantskohustused elaniku kohta, näitab SEB analüüs.

Elaniku kohta oli Eestis 2011. aasta lõpu seisuga sääste 3549 eurot, kuid kohustuste summa küündis 5359 euroni ehk perede bilanss oli 1810 euroga miinuses.

Lätis oli sääste elaniku kohta 1853 eurot ning kohustusi 3410 eurot. Ainsana ületavad säästud kohustusi Leedus, kus keskmiselt on raha kõrvale pandud 2413 euro eest ning laene on võetud 2363 euro eest ehk vahe on 50 eurot.

«Säästud ei jagune paraku elanikkonnas ühtlaselt ning statistika tähendab ka seda, et suur osa peresid ei oma märkimisväärseid sääste,» märkis SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

Inimesi, kellel on ootamatute väljaminekute katteks raha vähem kui nende ühe kuu sissetulek, on Eestis 43, Lätis 78 ning Leedus 62 protsenti.

Perede finantsseisundit parandab veidi laenukohustuste vähenemine – näiteks võrreldes 2011. aasta keskpaigaga oli aasta lõpuks keskmine laenujääk vähenenud ligi kümme protsenti ehk 5410 eurolt 5359 euroni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles