Erametsakeskus: küttepuidu hind on augustist alates langenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuu
Küttepuu Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Erametsakeskuse puiduturu ülevaatest nähtub, et küttepuidu hind kasvas terve eelmise aasta esimese poole ja saavutas maksimumi augustiks, kuid pärast seda algas hinna langus ning küttepuidu hind on iga kuu vähenenud.

Kukkumine ei ole olnud järsk jäädes kuus enamasti ühe kuni kahe protsendi piiresse. Märtsi lõpuks oli keskmine küttepuidu hind 25,5 eurot tihumeetri kohta, mis on aastataguse ajaga 2,3 protsenti vähem ja kvartali taguse ajaga neli protsenti vähem, seisab ülevaates.

Riigimetsast müüdava küttepuidu hind on möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes veidi vähenenud, kolme kuu taguse ajaga võrreldes on kukkumine olnud ligi kaheksa protsenti.

Veebruari lõpus maksis küttepuit metsas tee ääres 22,09 eurot tihumeeter. Elanikule koju tooduna maksab tihumeeter lehtpuukütet aga kuni 38,74 eurot tihumeetri eest, mis on ligi 15 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

TNS Emori hinnastatistika järgi maksis märtsis tihumeeter küttepuitu koos käibemaksuga 27,65 eurot, mis on aasta taguse ajaga võrreldes 6,7 protsenti vähem, kolme kuu taguse ajaga võrreldes 9,5 protsenti vähem ning kuu taguse ajaga võrreldes 3,1 protsenti vähem.

Erinevalt kolmemeetrisest küttepuidust on halgude hinnad aastataguse ajaga võrreldes kasvanud. Kuivadel lepahalgudel on hind talvekuudel natuke kõikunud, kuid ei ole kõrgest 50 eurost ruummeetri kohta allapoole langenud.

Aastataguse ajaga võrreldes on kasv samas olnud enam kui viiendik ehk 22,4 protsenti. Märtsi lõpuks maksis ruummeeter kuivi lepahalge keskmiselt 50,17 eurot koos käibemaksuga.

Ka märgade halgude hinnad on aasta taguse ajaga võrreldes 7,3 protsendiga plussis, kuid viimastel kuudel on nad eelmise aasta oktoobri tipphinnast kõvasti alla tulnud. Nii on hind kvartali taguse ajaga odavnenud enam kui seitse protsenti ja möödunud kuuga enam kui viis protsenti, jäädes pidama 34,6 eurol ruumimeetri eest.

Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on tõusnud hakkpuidu ja saepuru hinnad vastavalt 12,2 protsenti ja 18,6 protsenti. Kvartalitaguse ajaga võrreldes on hinnad aga ligi kolm protsenti langenud ning eelmise kuuga võrreldes jäänud samale tasemele.

Puidugraanulite hind on pärast eelmise aasta lõpu langust terve kvartali kasvanud ja jõudnud uuele hinnarekordile, milleks on 198,29 eurot tihumeetri eest.

Puitbriketi hind on nii aasta, kvartali kui ka kuu taguse ajaga võrreldes madalam umbes ühe protsendi võrra ning on jäänud märtsi lõpuks pidama 162,42 eurol tihumeetri eest.

Kui võrrelda omavahel puitbriketi ja turbabriketi hinda, siis viimase poole aasta jooksul on hinnavahe kasvanud ning veebruaris jõudis see esmakordselt 30 euroni tihumeetri eest, mis on suurim vahe, mida 2008. aastast alates hinnastatistika on fikseerinud.

Märtsis tänu puitbriketi hinna väiksele odavnemisele vähenes hinnavahe 28,37 eurol

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles