Maksuamet soovitab aktsiisikaubad maksustada piiril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad väidavad tihti, et on esimest päeva tööl
Ehitajad väidavad tihti, et on esimest päeva tööl Foto: Andres Haabu

Maksu- ja tolliamet saatis rahandusministeeriumile rea ettepanekuid maksupettustega võitlemiseks, muuhulgas ka idee aktsiisikaubad maksustada juba piiril.

Ameti ettepanekul hakkaks aktsiisikaupade maksustamine toimuma juba piiril, maksuvabalt oleks võimalik aktsiisikaupa üle piiri tuua  7 päeva jooksul ühe korra.

Lisaks sellele tegi amet rahandusministeeriumile ettepaneku registreerida uued töötajad enne nende tööle võtmist, et nii võidelda ümbrikupalkade vastu.  Tihti väidetakse maksuhaldurile vaatluste käigus, et ollakse tööl esimest päeva või on proovipäev.

Eesti hotellide ja restoranide liidu juhti Felix Mägus kinnituse võib see aga sektori elu põhjendamatult keeruliseks teha, kuna töö on tihti hooajaline ja  proovipäev, mille eest palka ei maksta, on tavaline. Toitlustus- ja majutussektor, koos ehituse ja hulgikaubandusega on aga ümbrikupalkadega ametil eriti teravalt pinnuks silmas.

Samuti tuleks süstemaatilistele maksuvõlgastele ameti kinnitusel seada ettevõtlusega tegelemiseks piirangud. Ka Mägusa kinnitusel tuleks nendele ettevõtjatel, kes pärast pankrotti samas kohas samade inimestega uue ettevõtte loovad, ja nii mitu korda järjest, keelata ettevõtlusega tegelemine.

Amet pakub välja ka keskse e-arvete ja e-kviitungite registri loomise, kuhu jõuaksid kõik ostu ja müügi andmed, mille põhjal on võimalik tagada ettevõtete käibedeklaratsioonide eeltäitmine ning tuvastada käibemaksu deklareerimata jätmine.

Selleks, et maksupettustele jälile saada on maksuametnikud valmis ka ettevõte tegemisi iga päev 24 tundi jälgima, kinnitas tänasel pressikonverentsil maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik. Tõhusama töö tarbeks taotles rahandusministeerium märtsis maksuametile ka jälitusõigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles