Maksuamet: oleme ettevõtteid valmis 24 tundi jälgima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud. Pilt on illustreeriv.
Maksud. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Selleks, et maksupetturitele jälile saada, on maksu- ja tolliamet valmis 24 tundi ettevõttes kohapeal viibima ja ettevõtte kõik tegemised salvestama.

Toitlustus- ja majutussektoris on sel aastal kavas terasemalt luubi alla võtta 150 ettevõtet. Sektor on eriti teravalt tähelepanu all, kuna seal on sularahakäibed väga suured ning keskmine töötasu kahtlustäratavalt madal. Näiteks Põhja-Eestis on keskmine brutopalk toitlustuses 412 eurot kuus.

«Eelmisel aastal olime ühes vanalinna restoranis nädal aega. Fikseerisime kogu sularahakäibe: kõik raha, mille teenindajad kassasse viisid, pandi kirja. Seepeale kasvas ettevõtte sularahakäive 20 protsendilt 60 protsendile,» rääkis maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik.

«See näitab, kui palju ettevõtted sularahakäibega mängivad.»

Taoline lähenemine on aga riigile väga kulukas ning ettevõttele väga ebameeldiv  ja selleks, et olukorda parandada, on Lemendik sõnul vaja muuta õiguslikke regulatsioone.

Näiteks võiks ettevõtetel olla kohustus uued töötajad maksuametis arvele võtta, et neil ei oleks kontrollima tulnud maksuametnikule võimalik väita, nagu oleksid nad kõik tööl esimest päeva.

«Näiteks kohtas maksuametnik ehitusobjektil keldris kiivriga meest, kes väitis, et oli tulnud tööd otsima. Miks ta seda keldrist otsis, ei osanud too öelda,» tõi Lemendik näite vastustest, mida ametile antakse.

Samas avaldas ta lootust, et kõigi 150 ettevõtte juurde, kes tänavu sektoris sihikul on, ei pea ametnikud siiski nädalaks ajaks kohale minema ning ettevõtted muudavad oma käitumist ilma selleta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles