Töötuskindlustusmakse määra kehtestamine võib minna riigikogu kätte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu sotsiaalkomisjon kaalub võimalust, et töötuskindlustusmakse määra kehtestamise võiks tuua lõppjärgus riigikogu tasemele, praeguse seaduse kohaselt kinnitab maksemäära valitsus.

«Konkreetselt on sellest veel vara rääkida. Sotsiaalkomisjon on valmis ära kuulama kõiki erinevaid arvamusi ja ettepanekuid,» kommenteeris komisjoni esimees Margus Tsahkna BNSile.

Töötuskindlustuse seaduse muutmise menetlus on sotsiaalkomisjonis praegu pooleli. Tsahkna sõnul on tal hea meel, et selle protsessi käigus on suudetud taastada kolmepoolne dialoog töötukassa nõukogus, mis on praeguseks otsustusvõimeline.

«Kindlasti arutame erinevaid võimalusi, kuidas tulevikus selliseid probleeme vältida ning kas selleks on vaja ka seadusemuudatusi. Üheks ideeks on tõesti ka see, et töötuskindlustusmakse määra kehtestamine tuua lõppjärgus riigikogu tasemele,» kinnitas komisjoni esimees.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles kolmapäeval riigikogu ees kõneledes, et edaspidi võiks töötuskindlustusmakse määra küsimusega tegeleda valitsuse asemel riigikogu.

«Me [valitsusliit] sooviksime tegelikult, et maksemäära edaspidi määraks riigikogu, sest tegu on väga selge inimeste sundmaksega ja rahanduslikult väga tugeva mõjuga otsusega. Oleks igati kena, kui riigikogu seda toetaks,» märkis Ligi.

Peaminister Andrus Ansip esitas märtsi alguses valitsusliidule ettepaneku 2013. aastast alates töötuskindlustusmakse määra alandamiseks praeguselt maksimumtasemelt 4,2 protsendilt kolmele protsendile.

Selle aasta kindlustatu töötuskindlusmakse määraks kehtestas valitsus möödunud aasta lõpus 2,8 protsenti ja tööandja maksemääraks 1,4 protsenti. Töötukassa nõukogu tegi samas valitsusele ettepaneku kehtestada 2012. aastaks kindlustatu maksemääraks kaks protsenti ja tööandja maksemääraks üks protsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles