Juhtkiri: taas tormihoiatus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Reitinguagentuur Moody's Investor Service teatas teisipäeval, et võib Eesti võlakirjade reitingut alandada, sest meie majandusmudel ei pruugi globaalsetes tormituultes piisavalt vastupidavaks osutuda. Õieti väidetakse, et kahju on kõigi eelduste kohaselt juba sündinud ning meie usaldusväärsus õõnestatud. Reitinguagentuuri hinnangul ootavad meid ees üha raskemad ajad, eelarvepoliitika nõrgenemine, vaatamata kärbetele eelarvedefitsiidi suurenemine ning võlakoorma kasv.

Iseenesest ei ole hoiatustes ja ka reitingugi langetamises midagi ootamatut, sellest on juba varem räägitud ning mida muud majanduskeskkonna halvenemisel võikski oodata ja loota. Ainult raha hind tõuseb.

Riigivõlakirjade väljalaskmine, juhul kui selleks vajadus peaks tekkima, muutub kallimaks. Pole kindel, kas saaksime laenuraha 10-protsendilise intressiga nagu Leedu kalliks hinnatud emissioonides detsembris ja jaanuaris.

Üks Moody'se mõte teeb veelgi murelikumaks. Nimelt ei välista agentuur riigi abi vajadust siinsele finantssektorile. Vaatamata sellele, et suuremad pangad kuuluvad nimekatele välismaistele finantsgruppidele, peab Moody's võimalikuks, et Eestil tuleb rahasüstidega turgutada ka väliskapitalile kuuluvaid pankasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles