Võimuerakonnad: omavalitsused peavad püksirihma pingutama

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Zonta klubi ootab avaldusi tubli naisüliõpilase stipendiumile pürgijatelt.
Viljandi Zonta klubi ootab avaldusi tubli naisüliõpilase stipendiumile pürgijatelt. Foto: Toomas Huik

Koalitsioonierakondade reaktsioonis Eesti Maaomavalitsuste Liidu ja Eesti Linnade Liidu tänastele ettepanekutele, mis puudutasid koalitsiooni kava kärpida omavalitsuste tulusid, kumab läbi mõte, et raskel ajal ei jää muud üle, kui ka omavalitsustel tuleb püksirihma pingutada.

«Meie arvates on kolme erakonna vahel kokkulepitud põhimõte - ei  kärbita kulutusi lastele,ja puuetega inimestele ning pensionitõus ei toimu täies mahus - mõistlik lahendus. Antud olukorras tuleb kogu avalikul sektoril end koomale tõmmata, kaasa arvatud ka kohalikud omavalitsused,» sõnas sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

«Kui kärpida sihtotstarbelisi eraldisi, siis jõutakse paratamatult vajaduseni kärpida tasandusfondi. Seda aga teha ei tohiks, sest siis saaksid suurema löögi madalama tulubaasiga omavalitsused, kus niigi kohustuste täitmisega kitsas käes,» leidis ta.

«Õiglasem omavalitsuste suhtes oleks tulumaksuprotsendi omavalitsuste osa vähendamine, see mõjutaks nende tulubaasi ühtlasemalt ehk siis koomale tuleks tõmmata rohkem neil, kellel varud ja võimalused suuremad. Kellel rihm niigi pingul, oleks kergem,» rõhutas Nestor.

«Riigieelarve kärped puudutavad ühel või teisel viisil solidaarselt kõiki valdkondi. Kokkuhoid riigisektori kulutuste osas on kindlasti nii vajalik kui võimalik. Ka riigi kohalik tasand peab sellest aru saama,» väljendas Reformierakonna seisukohta partei pressiesindaja Silver Pukk.

«Kogumispensioni II samba põhimõtete muutmine on valitsuserakonna juhtide tasemel läbi arutatud, kuid üksmeelt selles küsimuses ei leitud. See võimalus jäi kõrvale põhjendusega, et tegu oleks väga pikaajalise süsteemi muutmisega, mille põhialuste kallale minek võiks halvendada riigi usaldusväärsust,» lisas ta vastuseks maaomavalitsuste ettepanekule võimaliku kokkuhoiukoha kohta.

«Väljakäidud ettepanekud on tõesti rasked, aga kärpeotsused on tehtud solidaarselt kogu avalikku sektorit silmas pidades ja erandeid ei ole paraku võimalik teha, kulusid peavad koomale tõmbama ka linnad ja vallad,» väljendas Isamaa ja Res Publica Liidu seisukohta regionaalminister Siim-Valmar Kiisler.

«Kuidas omavalitsustele suunatavaid kärpeid võimalikult väheste tagasilöökidega teha, tuleb kindlasti eelnevalt läbi arutada ja mingil juhul ei ole liidud oma ettepanekutega hiljaks jäänud. Olen pidevas kontaktis nii linnade, kui ka maaomavalitsuste esindajatega,» rõhutas ta.

«Oluline kohtumine toimub juba sel kolmapäeval, kui istume ühe laua taha Omavalitsusliitude Koostöökogu ning teiste ministeeriumide esindajatega. Loodan, et leiame üksmeele ja saavutame eelarveküsimustes kokkuleppe,» avaldas minister lootust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles