Iirimaa ja Prantsusmaa suplevad Londoni olümpia rahalainetes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa ja Prantsusmaa suplevad Londoni olümpia rahalainetes
Iirimaa ja Prantsusmaa suplevad Londoni olümpia rahalainetes Foto: SCANPIX

Iirlased ja prantslased imevad endale teatud osa Londoni olümpiast tulenevaid tulusid, meelitades meeskondi kõikjalt maailmast mängude-eelsetesse treeninglaagritesse.

Briti valitsuse sõnutsi peaksid tänavused mängud olema riigile kauaoodatud majanduslikuks süstiks.

Samas lõikavad naabrid mängudest kasu juba enne nende algust, pakkudes olümpiameeskondadele oma spordirajatisi, majutusasutusi ja külalislahkust.

Iiri rahvuslikus veespordikeskuses on treeninguteks kirjas juba 13 riigi ujumistiimid.

Põhja-Prantsusmaa departemang Pas-de-Calais võõrustab aga delegatsioone muuhulgas Brasiiliast, Saksamaalt, Austraaliast ja Jaapanist.

«Olümpia-äri annab veekeskusele ja kohalikule kogukonnale tugeva tõuke. Meeskonnad elavad hotellides ja kasutavad kohalikke asutusi,» ütles Dublini veekeskuse direktor David Conway.

Nii saabus sel nädalal Iirimaale harjutama USA kujundujujate tiim – järjekordne seltskond, mis Britanniale Iirimaad eelistada otsustas.

USA tiimi koordinaatori Gigi Grizanti sõnutsi napsas Dublin nad endale Sheffieldi ja veel ühe teise Briti paiga nina alt.

«Kujundujujad vajavad treeninguteks privaatsust ja palju basseiniaega. Ja Londonis lihtsalt ei olnud seda piisavalt. Iirimaa poolt langesid meile aga osaks maailmaklassi ujula ja südamlik vastuvõtt,» ütles Grizanti Financial Timesile.

Üks Briti valitsusametnik tunnistas: «Mis siin salata, loomulikult tahtnuks me neid [USA kujundujujaid] siia.»

Pas-de-Calais Prantsusmaal, mis on Inglismaa rannast vaid 21 miili ja tunnise rongisõidu kaugusel, kasutab samuti Londoni lähedust nupukalt ära.

«Meie piirkond saab majanduslikus mõttes mängudest palju kasu lõigata – enne mänge, mängude ajal ja pärast mänge,» ütles Nord-Pas-de-Calais’ piirkonna Pas-de-Calais’ departemangu nõukogu esimees Dominique Dupilet.

Niipea kui Prantsusmaa (2005. aastal) 2012. aasta olümpiamängud Londonile kaotas, hakati seal olümpiameeskondade meelitamiseks agarasti valmistuma – toomaks neid riigi põhjaossa raha kulutama.

Prantsuse valitsus investeeris enam kui 115 miljonit eurot Pas-de-Calais’ spordirajatiste renoveerimisse.

Copyright The Financial Times Limited 1012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles