Google'i juhid suurendavad kontrolli ettevõtte üle

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i asutaja ja tegevjuht Larry Page (vasakul) ning nõukogu esimees Eric Schmidt.
Google'i asutaja ja tegevjuht Larry Page (vasakul) ning nõukogu esimees Eric Schmidt. Foto: SCANPIX

Maailma suurim otsingumootorifirma Google plaanib muuta aktsiate struktuuri, mis annab suurema kontrolli ettevõtte strateegiate üle.

Kava kohaselt tehakse aktsia jagunemine (split) selliselt, et iga lihtaktsia omanik saab selle asemel kaks uut, aga hääleõiguslik on neist vaid üks, kirjutab Bloomberg. Sellega soovitakse hoida ära Google’i asutajate ja juhtide hääleõiguse lahjendamine tingimustes, kus juhtide motivatsioonisüsteemi üheks osaks on aktsiaid ning ka ülevõtmisi tehakse aktsiavahetuse teel.

Google’i kahe klassi aktsiate süsteem loodi 2004. aastal, enne ettevõtte börsileminekut. Sellega kindlustasid ettevõtte asutajad Larry Page ja Sergei Brin endale häälte kontrolli aktsionäride üldkoosolekul. Kui aktsionärid uue struktuuri heaks kiidavad, tulevad uut, C-tüüpi aktsiad, millel ei ole hääleõigust ning millega hakatakse eraldi Nasdaqil kauplema.

«Me oleme pannud oma südame sellesse firmasse ning loodame teha seda veel paljude aastate jooksul,» kirjutasid asutajad oma pöördumises. «Me soovime kindlustada, et ettevõtte juhtimisstruktuur kinnitab meie püüdlusi ning soovi parandada maailma,» lisasid nad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles