ÜRO tööorganisatsiooni juht kuulutas neoliberalismi lõppu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise ÜRO tööorganisatsiooni (ILO) esimees Juan Somavia.
Rahvusvahelise ÜRO tööorganisatsiooni (ILO) esimees Juan Somavia. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvahelise ÜRO tööorganisatsiooni (ILO) esimehe teatel on neoliberaalne ülemaailmastumine lõppenud ja Euroopa peab kriisi reguleerimisel võtma senisest suurema vastutuse.


«Neoliberaalne üleilmastumine on lõppenud, kuid Euroopa sotsiaalne mudel jääb,» ütles Juan Somavia Portugali pealinnas Lissabonis toimunud rahvusvahelisel konverentsil, vahendas AFP.

Somavia hinnangul peavad Euroopa riigid võtma senisest palju suurema vastutuse ülemaailmse finantskriisi ja majanduse jahenemisest tingitud mõjude leevendamisel.

Uusparempoolne poliitika taunib sekkumist riigi majandusse ja peab majanduselu tähtsamaks aluskiviks vaba konkurentsi. Seetõttu toetatakse erastamist, õhukest riiki ja dereguleerimist.

Somavia hinnangul on kriisi leevendamiseks vaja riikide valitsuste, tööandjate ja töötajate vahelist konstruktiivset dialoogi, kuid seejuures peavad töötajad olema arutelu keskmes.

Somavia sõnul ohustab surutis kogu maailmas 50 miljoni inimese töökohta. Tema hinnangul tuleks luua ÜRO erikomisjon, mis hakkaks koordineerima erinevate riikide tegevust võitluses majanduskriisiga.

Portugali valitsusjuht José Sócrates esines konverentsil samuti ettekandega, milles kõneles Euroopa põhimõttelisest rollist kriisi reguleerimisel.

«Euroopa sotsiaalmudel peab mõjutama uut majandus- ja rahanduskorda ehk uut regulatsioonisüsteemi, mis kaitseks edaspidi maailma,» ütles Sócrates, kelle sõnul ei aita protektsionism ja sotsiaalkulutuste vähendamine praeguse kriisi mõjusid leevendada.

Sócrates kutsus Euroopa riike üles uuendama majandusregulatsiooni esmalt riiklikul, seejärel Euroopa ja lõpuks ülemaailmsel tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles