Iraan käivitas nafta soodusmüügi kampaania

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtorn.
Naftapuurtorn. Foto: SCANPIX.

Iraan üritab hiilida mööda USA ja Euroopa sanktsioonidest, meelitades rahvaid ostma oma naftat ülisoodsatel krediiditingimustel.

Teheran on pakkunud käputäiele potentsiaalsetele klientidele Aasias, India nende hulgas, 180 päevaks intressivaba krediiti, ütlevad naftatööstuse esindajad. Nende hinnangul võrdub igakuine krediit laias laastus 1,2-1,5 dollarise allahindlusega barrelilt.

Samas ütlesid Pärsia lahe piirkonnas baseeruvad ametnikud ja Euroopa maaklerid, et Teheranil on ka sellistel heldetel tingimustel raskusi klientide leidmisega.

Euroopa Liidu riigid, samuti aga Türgi, Jaapan, Lõuna-Korea ja Hiina on teatanud suurtest kärbetest nafta ostmisel Iraanist.

Nagu Iraani pakkumine näitab, poovad sanktsioonid sealset naftatööstust juba tugevasti.

Ees seisavad aga otsustavad tuumaprogrammi puudutavad  läbirääkimised Teherani ja lääneriikide vahel.

USA ja Euroopa kehtestasid sanktsioonid Iraani toornaftale murede pärast, et viimane üritab ehitada tuumapommi. Iraan kinitab siiamaani, et tegemist on rahumeelse tsiviilprojektiga, mille eesmärk on toota elektrienergiat.

Tähtsad läbirääkimised seisavad ees juba sel nädalavahetusel ja on esimesed pärast üle aasta kestnud pausi. Kõnelusi nähakse kui katset hoida ära Iisraeli võimalikud rünnakud Iraani tuumarajatiste pihta – mis võiks oluliselt kärpida naftatarneid Lähis-Idast.

Iraani poolt pakutud pikad makseperioodid tähendavad ligikaudu 7,5-protsendilist allahindlust 118-dollariselt barrelihinnalt. Saudi Araabia ja teised juhtivad Lähis-Ida naftatootjad annavad krediiti 30 päevaks, Teheran on varasemalt lubanud näiteks Hiinal maksta 60-90 päeva jooksul.

«Ilmselt on see [sooduskrediit] kõige lihtsam viis hinnasoodustust pakkuda,» ütles üks juhtiv Euroopas baseeruv naftamaakler. «Aga ma arvan, et vähesed lähevad õnge.»

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) hinnangul on Iraani naftatoodang langenud 10 aasta madalseisu ning võib veelgi kokku kuivada, kui sanktsioonid annavad täiendava hoobi tööstusharule, mis niigi on aastaid investeeringute vaeguse all kannatunud.

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad väljendus sel nädalal väljakutsuvalt ning kinnitas, et Teheranil on piisavalt varusid pidamaks vastu kuni aastani 2015.

«Nad [Lääs] tahavad meile naftaembargo kehtestada,» ütles ta teisipäeval. «Iraanil on oma vajadusteks piisavalt kõva valuutat ning me saame hästi hakkama, isegi kui me kaks-kolm aastat ühtegi barrelit naftat ei müü.»

Copyright The Financial Times Limited 1012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles