Toorainete hinnaralli pidurdub

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik toorainete hinnaprognoose.
Valik toorainete hinnaprognoose. Illustratsioon: Graafika: Alari Paluots; Allikad: Kauppalehti, Credit Suisse

Investeerimispank Goldman Sachs prognoosib, et järgmiseks pooleks aastaks jäävad toormete hinnad praegusele tasemele.
 

Toorainete hinnad tõusevad analüütikute ennustuste kohaselt järgmise poole aasta jooksul marginaalselt ning ka spekulandid on vähendanud panuseid nende kallinemisele. Tõusuruumi nähakse siiski kulla ja teiste metallide puhul.

«Aeg, mil sai kindlalt panustada ühesuunalisele liikumisele, et toorainete hinnad tõusevad, on läbi,» ütles Bloombergile investeerimispanga ING Financial Markets analüütik Tim Condon.

Esimest korda pärast 2008. aasta finantskriisi langesid toorainete hinnad mullu – eelkõige puudutas see puuvilla, maagaasi, vaske, suhkrut ja kakaod.

Käesoleva aasta esimestel kuudel muutus trend taas – tänu Euroopa võlakriisi leevendumisele ja Euroopa Keskpanga rahasüstile finantssüsteemi pöördusid toormehinnad jälle korralikule tõusule.

Nii on aasta algusest kerkinud sojaubade hind viiendiku, väärismetallide plaatina ja hõbeda hind vastavalt 16 ja 13 protsenti, vase hind üheksa protsenti ning kulla ja suhkru hind viis protsenti. Brenti toornafta kallines esimeses kvartalis 16 protsenti – musta kulla kõrgeim hind, 128,40 dollarit barreli eest, saavutati 1. märtsil.

Erandina on apelsinimahl veidi enam kui kolme kuuga odavnenud kümnendiku võrra, kohvi hind on kukkunud 21 protsenti ning maagaasi börsihind koguni 30 protsenti.

Mõjukas investeerimispank Goldman Sachs, kelle prognooside muutused panevad peaaegu alati hinnad liikuma, avaldas kaks nädalat tagasi raporti, milles ennustas, et järgmiseks pooleks aastaks jäävad toormete hinnad praegusele tasemele. Tõsi, aasta lõikes ennustab investeerimispank siiski 10-protsendilist hinnatõusu. Päev hiljem ilmus enam-vähem samasugune ennustus Šveitsi suurpangalt Credit Suisse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles