Hiina muutumas kvaliteetkaupade eksportijaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ekskavaatoritehas Hefeis, Anhui provivintsis.
Hiina ekskavaatoritehas Hefeis, Anhui provivintsis. Foto: SCANPIX

Seni on silt «Made in China» tähistanud odavaid riideid, jalatseid, plastmänguasju või Foxconni taolistes hiigeltehastes kokku pandud elektroonikakaupu. Üha kasvavad tööjõukulud, mis on alates 2005. aastast kerkinud keskmiselt 15 protsenti aastas, on avaldamas survet Hiina odavale tootmisele, mille tõttu paljud sealsed tekstiili-, jalatsi- ja tarbekaupade tehased pannakse kinni ja viiakse üle Vietnami, Kambodžasse või Bangladeshi.

«Hiina osakaal maailma odava kauba tootmises on hakanud langema,» kirjutas Briti makromajanduse analüüsikeskus Capital Economics märtsi lõpus. «Seda peegeldab Hiina tootjate nihkumine sektoritesse, kus marginaalid on suuremad,» lisati analüüsis.

Nüüd domineerivad maailmas Hiinas ehitatud laevad, mille osakaal ulatus eelmisel aastal 41 protsendini olles tunduvalt eespool Lõuna-Koreast ja Jaapanist. Rahvusvahelise kaubanduskeskuse andmetel kasvab Hiina osakaal raudteevagunite ja tööstuslike boilerite tootmisel, kirjutab BloombergBusinessweek.

Hiina rasketööstusekspordi, millest kaks kolmandikku on masinatööstus, osakaal kasvas eelmisel aastal 37,8 protsendini 29 võrrelduna protsendiga 2001. aastal, möödudes nii kergetööstusest kui ka elektroonikatööstusest.

«Nad teevad erinevaid kõrgtehnoloogilisi tooteid, mille eest nad saavad rohkem raha küsida,» ütles Pekingis asuva konsultatsioonifirma GK Dragonomics analüüsidirektor Andrew Batson, kelle hinnangu kohaselt võivad uued tööstusharud suurendada Hiina osakaalu globaalses ekspordis praeguselt 10 protsendilt 15-le. «Tüüpiline Hiina eksportija ei ole enam Guangdongis asuv jalatsivabrik, vaid mingite seadmete või masinate tootja,»  lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles