Lord Wolfsoni konkursil säras Hollandi poisi kriipsujuku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11-aastase Hollandi poisi Jurre Hermansi visand Kreeka väljaviskamisest euroalast.
11-aastase Hollandi poisi Jurre Hermansi visand Kreeka väljaviskamisest euroalast. Foto: Jurre Hermans

Suurbritannias korraldatud euroala laialisaatmise projektide konkursil vallutas rambivalguse 11-aastase Hollandi poisi visand Kreeka väljaviskamisest, mis näis vähemalt sama tõsiseltvõetav, kui mõnede täiskasvanud rivaalide ettepanekud.

Jurre Hermans sai oma pildi eest Wolfsoni majandusauhinna komisjonilt spetsiaalse 100-eurose kinkekaardi.

Majandusauhind on välja pandud parima plaani esitajale Euroopa 13-aastase ühisrahaliidu lammutamiseks.

Jurre kava kohaselt saaksid kreeklased oma eurode eest drahmid, mis võtaksid «pannkoogi või pitsa» kuju – kas kujundlikult või otseselt, seda autor ei täpsustanud. Igal juhul kasutataks nimetatud maksevahendeid tasumaks riigi võlga kreeditoridele.

Oma joonise selgituseks kirjutas Jurre: «Vaadake, see kreeklane ei ole rõõmus!»

Kava «nutikus» seisneb poisi sõnutsi selles, et vajadusel võiks kreeklasi sundida eurosid drahmideks vahetama trahvide ähvardusel – näiteks juhul, kui nad peaksid üritama oma,eurosid ära peita või Saksa või Hollandi pankadesse panna.

Näib, et žüriiliikmeid liigutas sügavalt mõte, et 330 miljoni elanikuga 17-liikmelise arenenud majanduste rahaliidu lammutamine võiks olla lapsemäng.

Euroala liidrid on hoiatanud, et sellisel sammul oleksid katastroofilised tagajäjed Euroopa ja maailma majandusele.

Euro pooldajad, kes ehk küsivad, kas selle 250 000 naelase konkursi sünnitas Briti euroskeptitsism, vaba mõtte ideaalid või hoopistükkis õelus, leiavad aga loodetavasti lohutust majanduslikult varaküpse koolipoisi järgnevast sürreaalsest mõttekäänakust.

«Ma loodan, et mu ideest on teile kasu!!! Loomulikult, kui riik oma võlad ära maksab, võib euroalasse tagasi tulla,» kirjutas Jurre rõõmsameelselt.

Küllap innustab koolipoisi kavandile osutatud tähelepanu – tegemist oli noorima osalejaga – majandusteadlasi veelgi innukamalt endasse kaevuma, leidmaks lahendusi viimase viie aasta visadele finantskriisidele.

Kummatigi ei jõudnud Jurre töö viie väljavalitu hulka, mis Wolfsoni põhiauhinnale edasi kandideerivad (ja mis eranditult olid ilma jooniste ja kurbade kriipsujukudeta).

Konservatiivist aadliku lord Wolfsoni poolt väljakäidud summa on väidetavalt kõige kopsakam majandusauhind peale Nobeli preemiat.

Võitja kuulutatakse välja 5. juulil – parasjagu enne uneaega.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles