Ukraina plaanib ulatuslikku maksutõusu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina.
Ukraina. Foto: SCANPIX

Ukraina valitsus on ette valmistanud rea seaduseelnõusid, mis toovad kaasa olulise maksutõusu erinevates majandusharudes ning peaksid riigi maksutulusid kasvatama 7,4 miljardi grivna ehk ligi  704 miljoni euro võrra.

Uute maksude nimistusse kuuluv luksusmaks peaks riigikassasse aastas lisama 900 miljonit grivnat, vahendab lenta.ru ajalehte Kommersant Ukraina.

Alkoholiaktsiis kerkib 10-11,2 protsendipunkti võrra. Kõige rohkem tõuseb piirituse aktsiis: seniselt 45,87 grivnalt liitri absoluutse alkoholi kohta 51,01 grivnani. Aktsiisitõus kergitab pooleliitrise viinapudeli hinda kahe grivna võrra.

Elektri- ja soojusenergia käibemaks kerkib kavakohaselt kolmelt protsendilt neljale, mis tooks riigikassasse aastas 600-650 miljonit grivnat.

Lisaks plaanitakse suurendada maavarade kasutamise makse, mis analüütikute sõnutsi võib vähendada põlevkivinõudlust, mis juba niigi on hinnatõusu tõttu kannatanud.

Ka on valitsuse kinnitusel 2558  kaubaartikli maksud madalamad kui seda WTOga sõlmitud leping ette näeb.

Ukraina president Viktor Janukovitš on andnud terve rea sotsiaalvaldkonda puudutavaid lubadusi, nende seas ulatuslik palgatõus ja elamistingimuste parandamise võimalus soodsamate eluasemelaenude kaudu. Lubaduste täimiseks on riigikassasse igal aastal vaja täiendavaid tulusid vähemalt 16 miljardit grivnat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles