Kreeka kergejõustliklased ei pruugi pääseda olümpiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiamängude tähis.
Olümpiamängude tähis. Foto: SCANPIX

Eile sattus küsimärgi alla Kreeka kergejõustiklaste osalemine Londoni olümpiamängudel: riigi kergejõustikuliit teatas, et peatab tegevuse protestiks eelarvekärbete vastu.

Kreeka meeskonna rahastamisraskused panevad piinlikku olukorda Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK), mis korraldab maikuus tseremoniaalse olümpiatule süütamise Kreekas Olympose mäel.

Kergejõustliklased on kurtnud tänavu talvel külmade ja väheköetud treeningupaikade üle, ühtlasi olevat spordirajatised halvasti hooldatud.

«Me pöördume Kreeka spordijuhtide ja eriliselt kultuuriministri Pavlos Geroulanose poole palvega lahendada see majanduslik ummikseis ning hoida ära klassikaliste spordialade allakäik,» seisis kergejõustikuliidu Segase pressiteates.

Kohest vastust kultuuriministeeriumist ei tulnud.

Segase samm puudutab vaid kergejõustikuvõistlusi Kreekas, mis peaksid algama maikuus. Samas hoiatas kergejõustikuliit, et võib oma meetmetevalikut laiendada, «sõltuvalt sellest, millise suuna see suur probleem võtab».

Kreeka majanduskriisi süvenedes kärbiti kergejõustlikuliidu eelarve 2011. aastal neljandiku võrra 7,5 miljoni euro peale. Ühe ametniku sõnutsi on tagasi lükatud palve eraldada tänavu rohkem raha olümpiaks valmistuvatele sportlastele.

Tänavune eelarve on «umbes 7 miljonit», kuid ametniku sõnutsi ei ole Segas suutnud tasuda möödunud aastast jäänud võlgu treeneritele, sportlastele ja tarnijatele summas 2 miljonit eurot.

Käputäis Kreeka tippsportlasi on avalikus sektoris palgal (töökohtadel, kuhu pole tarvis kohale ilmuda), kuid enamik olümpialootusi sõltub oma perede toetusest.

Vaatamata kergejõustlikuliidu rahavoo-probleemidele saatis Kreeka märtsis oma meeskonna Istambuli maailma sisemeistrivõitlustele, kus Dimitris Chondrokoukis võitis üllatuslikult kulla meeste kõrgushüppes.

Chondroukoukis, keda treenib ta isa, ütles: «Treeningutingimused Ateenas ei ole kärbete tõttu vastuvõetavad.»

Samal ajal on Kreekale koormaks kaelas ka 2004. aasta Ateena olümpiamängude ebameeldiv pärand.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) ütles, et kuigi neid ei ole Kreeka föderatsiooni otsusest ametlikult teavitatud, on nad olukorraga kursis.

«Me peame nüüd vaatama, mis eelolevatel nädalatel saab,» ütles IAAFi esindaja Yannis Nikolaou. «Tõsi, siin on raske olukord. Ma eeldan, et me aitame, kui meilt seda palutakse.»

ROKil on olemas TV-õigustest rahastatud «solidaarsusprogramm» toetamaks vaesunud riikide olümpiakomiteesid, kuid neile oleks äärmiselt vastumeelne toetada Kreekat olukorras, kus maailmas pole puudust tunduvalt vaesematest olümpiakomiteedest.

ROK ütles: «Me ootame, mida ütleb olukorra kohta IAAF ja üritame jõuda selgusele, millist mõju avaldaks olukord Londoni mängudele.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles