EKI: tööjõupuudus toob palgatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inspektsioon tegi Eurexile ettekirjutuse.
Inspektsioon tegi Eurexile ettekirjutuse. Foto: SCANPIX

Kuna kõikides sektorites kavatsevad ettevõtted pigem tööjõudu juurde palgata, tähendab see Eesti konjunktuuriinstituudi hinnangul ka lootust palgatõusuks.

Infotehnoloogia vallas plaanivad pea poole ettevõtted, 44 protsenti, uusi inimesi tööle võtta. Tööstuses plaanib inimesi juurde palgata umbes 14 protsenti ettevõtetest. Sektorite lõikes on kõige rohkem töökohti juurde loota joogitootmises ja elektriseadmete tootmises.

Järgmise kolme kuu jooksul on huvi palkamise vastu suur ka hotellinduse ja turismis, kuid see jääb tõenäoliselt hooajaliseks.

Konjunktuuriinstituudi täna avaldatud ülevaates ei olnud ühtegi sektorit, kus ettevõtjad oleksid eeloleva kolme kuu jooksul näinud ette töötajate arvu vähenemist.  

Kuna töökäsi läheb vaja varasemast rohkem, tähendab see palgatõusu ja sisetarbimise kosumist.

Keskmine brutopalk peaks instituudi hinnangul sel aastal ulatuma 860 euroni ning inimeste reaalpalk, kuhu on sisse arvestatud hinnatõus, peaks kasvama poole protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles