Merkel: Tšehhi kõrvalejäämine ei nurja EL-i fiskaallepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel  ja Tšehhi peaminister Petr Nečas täna Prahas tudengitega kohtumisel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Tšehhi peaminister Petr Nečas täna Prahas tudengitega kohtumisel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna Tšehhi liidritele, et nende otsus Euroopa Liidu fiskaalleppest välja jääda ei sea eelarvekulutuste ohjeldamise plaani ohtu.

Tšehhi on otsustanud koos Suurbritanniaga jätte möödunud aasta detsembris allkirjastatud leppega ühinemata. Ülejäänud 25 EL-i riiki on otsustanud rangemad eelarvereeglid kasutusele võtta, et kahe aasta eest eurotsooni tabanud võlakriisi kordumist vältida.

«Meie jaoks Saksamaal on tähtis, et fiskaalpakti võtaksid vastu kõik eurotsooni riigid,» ütles Merkel pärast Tšehhi peaministri Petr Nečasiga kohtumist ajakirjanikele.

Tšehhis peavad nii tuntud euroskeptikust president Václav Klaus kui konservatiivse Kodanike Demokraatliku Partei asutaja Nečas fiskaallepet vastuvõetamatuks, sest nende arvates rikub see riigi suveräänsust. Klaus, kelle teine ja ühtlasi viimane ametiaeg lõpeb 2013. aastal, on tõotanud, et ei kirjuta leppele iial alla.

Tšehhi kolme partei koalitsioonivalitsus on fiskaalleppe küsimuses lõhenenud ja nii võib tema positsioon kokkuvõttes muutuda.

Merkel kinnitas, et tema valitsus ei kavatse tšehhe meelt muutma sundida.

«Kõige tähtsam on, et Tšehhi toetaks pakti eesmärke,» ütles Merkel ja lisas, et Tšehhi püüded saada eelarvepuudujääk tuleval aastal alla kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust on eeskujuks kõigile ELi riikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles