Elering kavatseb omandada osaluse Nord Pool Spotis

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Artur Sadovski.

Elering koos Läti ja Leedu põhivõrguettevõtjatega Augstsprieguma Tīkls (AST) ja Litgrid on allkirjastanud vastastikuse mõistmise memorandumi osaluse omandamiseks Euroopa suurimas elektribörsis Nord Pool Spot (NPS).

Eleringi teatel on osaluse omandamine elektribörsis järgmine samm ühtse Põhja-Balti elektrituru väljaarendamisel.

NPSi praeguste omanike Energinet.dk, Fingrid, Statnett ja Svenska Kraftnät hinnangul on Balti riikide süsteemihaldurite omanikeringi kaasamine oluline ja loomulik samm ühtse elektrituru loomisel lähtuvalt Balti energiaturgude ühendamise plaanist (Baltic Energy Market Interconnection Plan - BEMIP).

Eestis toimib praegu NPSi hinnapiirkond koos päev-ette elektrituruga Elspot ja päevasisese elektrituruga Elbas. Pärast uue elektriseaduse vastuvõtmist jaanuaris Leedus on ka seal olemas õiguslik raamistik NPSi hinnapiirkonna avamiseks. Samuti on Litgrid ja NPS allkirjastanud koostöölepingu elektribörsi tegevuse alustamiseks Leedus.

Sealne hinnapiirkond on kavas avada 18. juunil 2012. Lätis plaanitakse ASTi kui sõltumatu süsteemioperaatori (Independent System Operator – ISO) sertifitseerimisprotsess lõpule viia sel aastal. Algatatud on koostööprojekt NPSiga Läti hinnapiirkonna avamiseks.

«Kolme Balti riigi süsteemihalduri poolt osaluse omandamine NPSis on oluliseks sammuks ühtse Põhja-Balti elektrituru reaalsuseks saamisel. Elering on töötanud juba aastaid loomaks Balti riikides elektrituru toimimiseks analoogseid arusaadavaid ja transparentseid reegleid nagu Põhjamaades. Loodame, et peatselt on NPS hinnapiirkonnad avatud kõigis Balti riikides. NPS osaluse omandamise kaudu oleme kaasatud uues võtmes üleeuroopalise ühtse elektrituru loomisesse,» ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Elering on Eesti elektrisüsteemihaldur, mille peamiseks ülesandeks on kindlustada Eesti tarbijatele kvaliteetne elektrivarustus. Varustuskindluse tagamiseks peab Elering üleval ja arendab siseriiklikku ülekandevõrku ja välisühendusi. Elering juhib reaalajas Eesti elektrisüsteemi, tagades ülekandevõrgu toimimise ning tasakaalu tootmise ja tarbimise vahel.
Nord Pool Spot on suurim elektrituru operaator maailmas, pakkudes päev-ette ja päevasiseste oksjonite kaudu elektrikauplemise keskkonda ligikaudu 340 ettevõttele 20 riigist. Ettevõtte kontorid asuvad Oslos, Helsingis, Stockholmis, Kopenhaagenis, Tallinnas ja Londonis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles