Microsoft kolib Saksamaalt ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti logo
Microsofti logo Foto: SCANPIX

Microsoft kolib oma logistikakeskuse Saksamaalt Hollandisse, et võimud ei saaks arestida nende mängukonsoole ja Windows 7 tarkvara, kui firma peaks kaotama patendiõiguste kohtuasja.

Motorola Mobility, mida Google soovib üle võtta, on kaevanud Microsofti Saksamaal kohtusse väidetava patendirikkumise eest Windows 7, Media Playeri ja Xboxi videotehnoloogia puhul.
Mannheimi piirkonnakohtu otsust on oodata 17. aprillil ja sellega võib kaasneda mainitud toodete müügi keeld Saksamaal.

«Me oleksime hea meelega oma müügikeskuse Saksamaale jätnud, kus see palju aastaid on asunud. Kuid kahjuks on Motorola patendihagist tuleneva segaduse risk lihtsalt liiga suur,» ütles Microsoft.

Tegemist on esimese pretsedendiga, kus ettevõte otsustab viia oma tegevuse Saksamaalt minema, vältimaks sealseid rangeid patendiseadusi, millest tulenevalt on patendiomanikel lihtne saada soovitud kohtumäärusi, kui nad leiavad, et nende õigusi on rikutud.

«Teatud arengud patentide jõustamisel on tõepoolest teinud Saksamaa ettevõtete jaoks ohtlikuks. Sama probleemiga seisavad silmitsi ka teised kõrgtehnoloogia-firmad, nagu näiteks Apple,» ütles sõltumatu patendianalüütik Florian Mueller.

«Advokaatide hulgas on antud küsimuses muret tuntud, kuid seni pole olnud ühtegi kõrge profiiliga juhtumit, nagu nüüd Microsoftiga.»

Microsofti lahkumine seab ohtu 100 töökohta Arvatos, mis Aacheni lähedal asuvat keskust käitas.
Viimasel aastal on Saksamaad tabanud tõeline kõrgtehnoloogiafirmade patendihagide puhang.

Läinud novembris võitis Motorola hagi Apple’i vastu, mis puudutas 3G patentide rikkumisi. Augustis käskis Saksa kohus Samsungil peatada oma Galaxy Tab 10.1 reklaami ja müügi – nädal enne selle tahvelarvuti turuletulekut Euroopas.

Hollandis on aga kohtud pigem otsustanud patendiomanike hagisid mitte rahuldada – mistõttu on Microsoftil turvalisem oma füüsiline kaup sinna paigutada.

Kui Saksa kohtud keelu väljastavad, ei tohi asjassepuutuvaid Microsofti tooteid seal ametlikult müüa, kuigi mitmed poed hangivad neid ilmselt piiri tagant ikkagi.

Microsoft ja Apple on palunud Euroopa Komisjonil sekkuda vaidlustesse Motorola Mobilityga, mille Google on lubanud 12,5 miljardi dollari eest ära osta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles