Salaraport: Itaalia kärpekava on ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Nagu selgub euroala rahandusministritele esitatud salastatud analüüsist, võivad majanduse allakäik ja kõrged intressimäärad ohustada Itaalia ambitsioonikaid eelarvepuudujäägi kärpimise eesmärke, nõudes Mario Monti tehnokraatlikult valitsuselt täiendavaid kasinusmeetmeid.

Hoiatused sisaldusid 4-leheküljelises raportis pealkirjaga «Eelarveolukord Itaalias», mida levitati reedel Kopenhaagenis rahandusministrite koosviibimisel.

Raporti sõnumit, mille on koostanud Euroopa Komisjoni Itaalia seiremeeskond, kinnitavad ka eile avaldatud andmed, et euroala tootmisaktiivsus on kuivanud kokku juba kaheksandat kuud järjest, samal ajal kui töötus kerkis enam kui kümnendi kõrgeimale tasemele.

Financial Times on saanud enda valdusse ühe raporti eksemplari.

Komisjoni eksperdid kirjutavad, et Rooma on võtnud vastu «selgelt muljetavaldavad» eelarve kärpimise meetmed enam kui 100 miljardi euro ehk 7 protsendi ulatuses sisemajanduse kogutoodangust (alates 2010. aasta maist).

See on aidanud taastada finantsturgude usaldust ning viinud Itaalia kursile, millest lähtuvalt eelarve 2013. aastaks tasakaalu peaks saama (pärast mullust 3,9-protsendilist puudujääki SKTst).

Kuid nad lisavad: «Itaalia pingutusi eelarve-eesmärkide täitmisel võivad pärssida halb kasvuväljavaade ja suhteliselt kõrged intressimäärad. Valitsus peab olema valmis vältima igasuguseid mahajäämusi eelarvekava täitmisel ning astuma vajadusel edasisi samme.»

Raporti tasutafooni moodustavad mitmete analüütikute mured, et ELi karmid eelarvereeglid lükkavad raskustes riigid nagu Hispaania ja Itaalia sügavamasse kasinusse hetkel, mil kogu regioon siseneb majandussurutisse.

Analüütikud kardavad, et kasinus ajab olukorra hullemaks. Euroala tuumikriikide, nende hulgas Prantsuse, Saksa ja Hollandi vasaktsentristlikud parteid on hakanud eelarve-hullusärkide vastu üha jõulisemalt sõna võtma.

Novembris pärast Berlusconi paremtsentristliku valitsuse kokkuvarisemist peaministriks määratud Monti on korduvalt kinnitanud, et rohkem kasinusmeetmeid (pärast detsembrikuist 30 miljardi euro paketti) enam ei tule.

Analüütikud ja ökonomistid hoiatavad, et maksukergitused – sissetulekutelt, kinnisvaralt ja kaupadelt – lämmatavad juba niigi nõrku tarbimistasemeid ning et surutise ja suurema kasinuse spiraal lükkaks Itaalia eelarve-eesmärgid veelgi kaugemale käeulatusest välja.

ELi raport ütles, et Rooma peaks kasutama kõiki intressikulude langetusi ja erastamistest tulevaid tulusid kiirendamaks riigivõla kärpimise tempot, mis on ligikaudu 1,9 triljonit eurot ehk 120 protsenti SKTst. Samuti hoiatas raport, et eelarvepoliitikat ei tohi lõdvendada ka pärast aastat 2013.

Mured Itaalia süveneva surutise ja poliitilise ebastabiilsuse pärast lõid märtsis uuesti lõkkele, venitades taas laiemaks Itaalia ja Saksa 10-aastaste riigivõlakirjade tootluste vahe.

Monti – kes naasis eile nädala pikkuselt Aasiast investorite otsimise reisilt – seisab silmitsi seni suurimate poliitiliste väljakutsetega, et oma tööturureformid parlamendist läbi lükata. Ametiühingud ja vasaktsentristlik Demokraatlik partei ütlevad, et meetmed kergitavad töötusmäära otse keset surutist, kärpides samaaegselt töötushüvitisi.

ELi raport manitses Montit järelejätmatusele: vaja on «julgelt tegutseda» ning «hoida reformidel hoog sees».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles