Kantsler: vaenlast heidutagu valmisolek tagada kriisiolukorras meditsiiniabi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Marran
Mikk Marran Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran rõhutas täna tervishoiutöötajate riigikaitseseminari lõppettekandes, et ka valmisolek meditsiinivaldkonnas on Eesti riigikaitse oluliseks osaks.

Kantsler Marrani sõnul on Eesti riigikaitse põhieesmärgiks selline heidutusvõime, mis veenaks võimalikku vastast, et agressioon pole mõttekas ning agressoril on rohkem kaotada kui võita. «Üheks heidutuse osaks peab saama ka kogu Eesti tervishoiusüsteemi valmisolek tagada igas võimalikus kriisiolukorras meditsiiniabi,» ütles Marran.

Marrani sõnul tagab sellise valmisoleku tsiviilmeditsiiniasutuse ning kaitse-, sotsiaal- ja siseministeeriumi koostöö, mis peab toimima iga päev. «Eesti riigikaitse strateegia kohaselt peab kõikide eluvaldkondade rahu- ja sõjaaegne juhtimine olema võimalikult sarnane. Me ei saa ehitada sõja ajaks teistsugust Eestit, kui see, mis meil olemas on,» nentis kantsler.

Kantsler Marran märkis, et viimastel aastatel on Eesti kriisiaja meditsiinikorralduse parandamiseks astutud mitmeid samme. «Arstide ja õdede õppekavadesse on sisse viidud sõja- ja katastroofimeditsiini õppeaine, uus kaitseväeteenistuse seadus korrastab tervishoiutöötajate ja Kaitseväe suhteid, koostamisel on Eesti sõjaaja tervishoiukontseptsioon,» sõnas Marran.

Ka seminaril osalenud sotsiaalministeeriumi kantsler Marelle Erlenheim toonitas, et sõja- ja kriisiaaja tervishoiukorralduse tagamisel on erakordselt oluline sotsiaal-, sise- ja kaitseministeeriumite ja nende valitsemisalade koostöö. «Me ajame ühist asja – hakkamasaamine rahuajal on möödapääsmatu eeldus toimetulekuks ka sõjaajal,» ütles Erlenheim.

Ida-Virumaal Sakal ning Kirde Kaitseringkonna Tapa linnakus kolm päeva kestnud tervishoiutöötajate teisel riigikaitseseminaril keskenduti sõjaaja tervishoiukorraldusele, kriisireguleerimisele ja tervishoiuasutuste rollile laiapõhjalises riigikaitses.

Seminaril osalesid teiste seas ka, haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov, kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras, haiglate ja kiirabide juhid ning päästeameti esindajad.

Seminaril esinesid ettekannetega kaitse-, sotsiaal- ja siseministeeriumi ja haiglate esindajad, kaitseväelased ning päästeametnikud. Samuti tutvuti kaitseväelaste väljaõppe, varustuse ning Tapa linnaku meditsiinikeskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles