Maksuamet avastas ligi 250 ümbrikupalka saavat ehitajat

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus.
Ehitus. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliameti 130 ametnikku kontrollisid teisipäeval ja kolmapäeval üle Eesti kokku 66 ehitusplatsi, et tõkestada ümbrikupalga maksmist. Ehitusplatsidel viibinud ligi 1000-lt inimeselt võetud selgituste kohaselt saab ligi veerand töötajatest ümbrikupalka. 

Kontrollimistel juhtub sageli, et ehitusplatsil töötavad inimesed püüavad joosta ametnike eest minema või kõikvõimalikul muul moel selgituste andmisest kõrvale hoida. Nii põgenes viimaste kontrollide käigus maksuhalduri eest 14 objektil ligi 40 inimest. Ehitusvaldkonnas kontrolle juhtiva Rauno Ellermaa sõnul näitab põgenemine selgelt, et nende inimeste tööandjad on oma äritegevuse üles ehitanud maksupettusele. Niisuguseid ettevõtteid kontrollib ja karistab maksuhaldur seni kuni neil on maksudega kõik korras.

Kurioosse juhtumina võib näiteks tuua ehitaja, kes põgenes ametnike eest katusele, või siis teise, kes peitis end keldrisse ja väitis, et tuli äsja platsile tööd otsima. Miks ta tööotsinguid just keldrist alustas, ei osanud ta selgitada, kuid kontrollimisel selgus, et ta on sellel objektil siiski pikemat aega töötanud.

Ei puudunud ka tavapärased seletused, et ollakse ehitusplatsil juhuslikult kellelgi külas, või esimest päeva tööl, või et töötamise aluseks on suuline leping. Inimesed on seletustes otsesõnu öelnud, et nad on mustalt tööl just tööandja surve tõttu ja et nad nõustusid ümbrikupalgaga raske majandusliku olukorra tõttu.

Muuhulgas tuvastati objektidel ka tööjõudu Bulgaariast, Ukrainast ja Lätist ning esmase info põhjal avastati mitmeid rikkumisi. Maksuhaldur teavitab sellest võõrtööjõu osas järelevalvet tegevaid politsei- ja piirivalveametit ning tööinspektsiooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles