BRICS ähvardab IMFi lisarahast ilma jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF.
IMF. Foto: SCANPIX

Tärkavate turgude liidrid ähvardasid jätta Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ilma euroala võlakriisiga võitlemiseks vajalikust lisarahast, kui neile asutuses suuremat sõnaõigust ei anta.

Eile Indias kohtunud Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika liidrid väljendasid frustratsiooni selle üle, kuivõrd aeglaselt toimuvad reformid Washingtonis baseeruvas IMFis, kus ajalooliselt on domineerinud Euroopa ja USA.

Nn BRICS rõhutas oma ühispöördumises pakilist vajadust «peegeldada paremini majanduslikke raskuskeskmeid» ning «võimendada tärkavate turgude ja arengumaade hääli ja esindatust» IMFis.

«Me rõhutame, et praegused pingutused IMFi laenuvõime suurendamiseks osutuvad edukaks üksnes siis, kui valitseb veendumus, et kogu asutuse juhtkond on tõeliselt pühendunud ustavalt rakendama 2010. aasta reformi,» ütlesid nad.

2010. aastal leppisid IMFi osanikud kokku, et tärkavatele turgudele omistatakse suuremad hääleõigused – kuid USA ei ole võtnud vastu seadusi, mis võimaldaksid seda teha.

Liidrid kritiseerisid lääneriike, et nood on globaalmajandusega finantskriisi kiiluvees oskamatult ümber käinud.

Brasiilia president Dilma Rousseff süüdistas Läänt «rahandustsunami» tekitamises oma ekspansionistlike poliitikatega (nagu madalad intressimäärad), mis õõnestavad tärkavate majanduste konkurentsivõimet maailmaareenil.

«See kriis sai alguse arenenud maailmast,» ütles Rousseff. «Seda ei saa lahendada lihtsalt kasinusmeetmete, eelarvekärbete ja tööjõukulude langetamisega, rääkimata siis kvantitatiivse leevendamise poliitikast, mis on vallandanud sisuliselt rahandustsunami, päästnud valla valuutasõja ning sünnitanud uued perverssed protektsionismi vormid.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles