Männik soovib keskpanka karmimalt kontrollida

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik kardab oma sõnul, et nendele, kes tahavad keskpanka edasi arendada, hakatakse vastu töötama.
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik kardab oma sõnul, et nendele, kes tahavad keskpanka edasi arendada, hakatakse vastu töötama. Foto: Toomas Huik

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ütles Postimehele, et palus viimasel nõukogu koosolekul teistel nõukogu liikmetel mõelda sisekontrolli korraldusele pangas. «Ma ütlesin nõukogu koosolekul, et Eesti Panga juhtimisstruktuurides on suur hulk inimesi, kes ei soovi muudatusi,» ütles ta.

«Ma tooks kaks näidet meie poliitilisest elust: Keskerakond ja IRL,» jätkas Männik. «Ma ei ole poliitik ega taha kommenteerida nende poliitikat, vaid räägin Kalle Laanetist ja «kampsunitest».»

Vastutöötamist ei sallita

Männik ütles, et juhtimisteooriast lähtudes tegi Keskerakonna esimees Edgar Savisaar õigesti, kui palus Laanetil lahkuda. «Ma ei võta seisukohta Laaneti ja Savisaare tüli suhtes, vaid seisukoha selles suhtes, et kui Savisaar on valitud erakonna juhiks, siis tema võib nõuda, et inimesed ei töötaks talle vastu,» kinnitas ta.

Eesti Panga nõukogu esimees viitas ka IRLi sisetülile ja Kopra talu koosoleku videosalvestistele. «Olen ajalehest lugenud, et IRLis pole poliitilist kultuuri,» rääkis ta. «Ma vaatasin Kopra talu videosalvestised läbi. Ütlen oma juhikogemuse põhjal, et need olid väga head jutuajamised, sest räägiti suud puhtaks. See on absoluutselt vajalik.»

Männik tõi näite Rootsist, kus sotsiaaldemokraadid valisid mullu uueks juhiks Håkan Juholti. «Aga ta võeti kümme kuud hiljem maha,» ütles ta. «Tema oma inimesed lõid talle pussnoa selga.»
Sama probleem võib Männiku sõnul tekkida Eesti Pangas. «Nendele, kes tahavad Eesti Panka edasi arendada, hakatakse vastu töötama. Selles kontekstis tuleb ka siseauditi asja vaadata,» kommenteeris ta.

Postimehe küsitletud keskpanga nõukogu liikmed ei soovinud siseauditi osakonna ümber tekkinud arutelu kommenteerida.

Keskpanga mõne liikmega sisekontroll allub nii juhatusele kui ka nõukogule. Sisekontroll täidab nii pangasiseseid ülesandeid kui teeb ka ühiseid kontrolle, mida teevad kõik euroala keskpankade siseauditid.

Nii on Eesti Panga sisekontroll võrrelnud panga kodulehel pakutavat infot teiste keskpankade veebilehtedel jagatavaga.

Männiku sõnul on igas struktuuris inimesi, kes võivad olla juhtkonna vastu. «Eriarvamusi tuleb aktsepteerida, aga eriarvamus võib mingis olukorras minna vastutöötamiseks ja seda juhtkond ei saa aktsepteerida. Ja sellest rääkisime nõukogu koosolekul,» kinnitas ta.

Mida soovitasite, et Eesti Panga töötajad ei hakkaks uuele juhatusele vastu töötama?

«Kindlasti on palju inimesi, kes tulevad uuega kaasa, aga mitte kõik. Minu nõuanne juhatusele on, et ärge olge naiivsed,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles