Fidži võtab Qantaselt kontrolli riikliku lennufirma üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A Qantas Airways lennuk Airbus A380
A Qantas Airways lennuk Airbus A380 Foto: SCANPIX

Fidži sõjaväeline valitsus teatas kolmapäeval, et võtab kontrolli riikliku lennufirma Air Pacific üle Austraalia lennufirmalt Qantas, tuues aluseks dekreedi, mille kohaselt peavad nüüdsest kõik Fidži lennufirmad kuuluma kohalikele omanikele.

«Selle seadusega... on valitsus nüüd korrastanud Fidži eelmiste valitsuste tegevuse, mis lubas välisriikide kodanikel kontrollida Fidži riiklikke lennukompaniisid,» seisis valitsuse veebiküljele riputatud dekreedis.

Ehkki Fidži valitsusele kuulus Air Pacificu aktsiapakist 51 protsenti ja Qantasele 46,3 protsenti, märkis valitsus, et Austraalia lennufirmal on tegelik kontroll «läbi superenamuse ja vetoõiguste».

«Kui Qantasel on praegu vetoõigus enamikes Air Pacificu operatsioonides ja ärilistes otsustes, siis Qantas võistleb otseselt Air Pacificu vastu oma tütarettevõttega, täielikus omanduses oleva odavlennufirma Jetstariga,» seisis veebis.

Valitsuse kohaselt ei tähenda muudatus Air Pacificu riigistamist, vaid seda, et Qantaselt võetakse ära vetoõigus. Qantas säilitab oma senise osaluse ning Austraalia lennufirmale makstakse tavapärastel alustel dividende, kui selleks on otsus tehtud.

Qantaselt ei olnud hetkel võimalik kommentaare saada, märkis uudisteagentuur AFP.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles